Gammelpolitiken vid vägs ände

Gammelmedia har ju blivit ett begrepp i lilla Sverige på några få dagar.

Jag vill härmed introducera ett nytt liknande begrepp, Gammelpolitik.

Detta menar jag är den typ av toppstyrda, styrelsepolitik vi ser mer och mer av i den ”fria” världen. Genom vuxenmobbing och gammal hederlig vänskapskorruption tar sig allt oftare tveksamma ”ledare” upp i de politiska partierna och vidare in statsapparaterna. Inget hindrar detta eftersom själva systemet supportar den typen av individer, de som vill ingå avtal med likasinnade, gärna utom synhåll för omgivningen. Man vet att förhandlingar är något som kan kompliceras enormt av om media eller motståndare för kännedom och insyn i dem. Därför är själva basen för gammelpolitiken som i syn tur tyvärr är basen för hela den ”fria” världen.

För den som funderar på verkliga lösningar på problem är det ju självklart hur den allt mer inåtvända och elitiserade politiken enkelt skulle kunna förändras ifrån grunden. Har man klart för sig vad all denna hemliga diplomati på alla plan leder till så är ju motmedlet redan funnet.

En gång i Amerika fanns det en president som såg detta tydligare än nästan alla andra; Woodrow Wilson .

I januari 1918 framlade Wilson ett fredsprogram, ”De 14 punkterna”, som gick ut på självbestämmanderätt för folken; han fick dock inget gehör för detta förslag vid Versaillesfreden.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fourteen_Points

De 5 första punkterna är mer universella än de följande om mest handlar om olika teritoreilla reträtter efter kriget.

De 5 första lyder:

Fourteen Points

Wikisource has original text related to this article:

  1. Open covenants of peace, openly arrived at, after which there shall be no private international understandings of any kind but diplomacy shall proceed always frankly and in the public view.
  2. Absolute freedom of navigation upon the seas, outside territorial waters, alike in peace and in war, except as the seas may be closed in whole or in part by international action for the enforcement of international covenants.
  3. The removal, so far as possible, of all economic barriers and the establishment of equality of trade conditions among all the nations consenting to the peace and associating themselves for its maintenance.
  4. Adequate guarantees given and taken that national armaments will be reduced to the lowest point consistent with domestic safety.
  5. A free, open-minded, and absolutely impartial adjustment of all colonial claims, based upon a strict observance of the principle that in determining all such questions of sovereignty the interests of the populations concerned must have equal weight with the equitable claims of the government whose title is to be determined.

Tyvärr upptogs endast 4 av Wilsons 14 punkter i NF som var föregångaren till FN. Resultatet känner vi. Den första punkten, den om öppna diplomatin var inte en av de punkter som togs upp. Wilson hyllades med Nobels fredspris och världens politiker hoppades att de mer känsliga av de 14 punkterna skulle falla i glömska.

Wilsons första punkt om öppen diplomati och avtalsbildning är nu dags att aktualisera.

Varför? Jo med den som ledstjärna skulle alla dessa uppgörelser även inom och mellan partier som vill kalla sig demokratiska, att tvingas vara helt offentliga. Det skulle bli slut på vuxenmobbing mot whistle-blowers inom alla former av politiska organisationer bakom lyckta dörrar, och med det även på uppgörelser med främmande makt i syfte att nå fördelar gentemot medborgarna och deras ändå redan konstituinellt stadgade rättigheter i form av t.ex. yttrandefrihet och meddelarskydd.

Men, invänder kanske försvarare av FRA, Sveriges avtal med USA om informationsutbyte är ju offentligt!:AGREEMENT BETWEEN THE GOVERNMENT OF THE UNITED STATES OF
THE GOVERNMENT OF THE KINGDOM OF SWEDEN ON COOPERATION IN
TECHNOLOGY FOR HOMELAND SECURITY MATTERS

Jovisst. Men vad som inte är öppet är ju alla enskilda beslut om informationsutbyte parterna emellan. Avtalet ger ju i princip enskilda tjänstemän rätt att själva avgöra vilka informationer som skall utbytas och hur det skall ske. Som alla spionuppgörelser måste förstås själva informationen hållas hemlig, vilket ju är grunden just för den icke öppna diplomatin. Tillbaka igen till Wilsons insikter alltså; Hemlighetsmakeriet leder endast till mer misstänksamhet och ökade spänningar mellan stater och ledare.

Varför skall det vara så svårt att få en debatt om dessa självklara mekanismer i det mänskliga beteendet? När skall folken i alla världens länder frigöra sig från ledarmonopolen och kasta ut hemlighetsmakeriet? Risken om övervakningssamhället blir verklighet med lagar som FRA, CCTV, RFID, telefonavlyssning etc etc är ju lika självklar som skrämmande. STASI och motsvarande organisationer bygger hela sin verksamhet på hemligheter och rädsla för upptäckt, även av trivialiteter. Med rädslan kan man pressa folk på upplysningar om andra och den värsta övervakaren är snart din egen granne eller tom en kollega eller nära vän.

Och grunden till hela systemfelet är alltså djupare liggande än några paranoida toppolitikers panikartade lagstiftning emot sina egna väljare. Den handlar egentligen om de själva och alla de lik de trampat på under sin väg upp till toppen. Av rädsla för att ramla ned på statusstegarna inom de egna partierna  vågar nästan inga ”röstboskap” anföra en avvikande uppfattning och än mindre gå emot vad partistyrelsen bestämt. Så vansinnet kan snarast accelerera.

Då blir resultatet Lex Orwell och liknande, och efter några år har folk vant sig hoppas man, och än värre förslag väntar, var så säkra här är en lägesrapport 2008: http://opassande.se/index.php/2008/06/24/oversikt-over-overvakningslagar-uppdaterat/

Som väl är har det nu gått lite för långt för folket som brukar nöja sig med att knyta näven i fickan. Jag har inte sett någon politisk bedömare som tror att detta har en möjlighet att fall i glömska. Iaf inte innan valet 2010.

FRA-direktören försöker rädda upp situationen men lyckas ju dåligt.

Så, vad är då alternativet till denna plågsamma och ineffektiva gammelpolitik?

Ett arbetsnamn kan vara Medborgarpolitik (men ngn kommer säkert på ett bättre namn en dag) :

Steg 1: Medborgardemokrati förstås, ett direkt och helt transparent politiskt system skulle i ett slag pensionera gammelpolitiker som saknar förmågan att tjäna sina väljare. En del av de tysta i dagens gammelpartier skulle istället våga börja agera tillsammans med folket, och nya, politiskt intresserade skulle istället ta över agendan. Förslag om ökad övervakning och allmän kontroll skulle bli det första folket skulle frigöra sig från. Tekniskt kan det fungera enligt AD:s partiprogram. Inget hindrar att gammelpartier samexisterar i ett parlament som riksdagen i den mån de lyckas attrahera några väljare men deras inflytande kommer att decimeras i takt med att folket börjar vakna.

Som steg två skulle vi få se transparenta budgetprocesser där den verkliga nyttan med alla dessa myndigheter och verk skulle framstå med med en inte för alla lika smickrande dager. Detta skulle bli början till slutet för de allt högre skatterna men även de allt större inskränkningarna i trygghetssystemen (det är en myt spridd av eliten att enda möjligheten till generösa trygghetssystem skulle vara skyhöga skatter, detta för att man utan för mkt inblanding av de som betalar, skall kunna fördela medlen så som de hemliga uppgörelserna till höger och vänster utfallit för stunden) Följden av detta skulle naturligtvis bli öka välstånd och mindre kamper om resurser av alla slag.

Steg 3 skulle bli ett ökat politiskt intresse på alla nivåer, ngt som skulle öka medborgarnas delaktighet kraftigt och i princip omöjliggöra maktövertagande i framtiden av odemokratiska krafter. Vem vill lämna över allt beslutande till några få ”elittyckare” när man sett att samhället likt ”open source”-rörelsen kan utvecklas mest effektivt när många deltar?

P.S.

Sommarplågan är nu skiven: http://www.youtube.com/v/IMdAZaAfhDA&hl=en

Annonser
Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s