Direktdemokrati bra för skattebetalarna

Karl Sigfrid har ju fått mkt skit den senaste månaden. Men grabben har onekligen en sund grundinställning, även om han inte lyckades leva upp till den under vuxenmobbingen hos herr Partiledaren.

Jag hittade denna utmärkta analys av läget för demokratin i Sverige. Huvdet på spiken som så ofta hos Sigfrid:

För ett par dagar sedan publicerade DN Debatt en tänkvärd artikel av min riksdagskollega Anne-Marie Pålsson. Enligt riksdagens utredningstjänst är Sverige det enda OECD-landet som saknar horisontell maktdelning. Istället har vi ordningen att medborgarna delegerar all makt till riksdagen som sedan – i praktiken – delegerar all sin makt till regeringen. Regeringen med stöd i riksdagsmajoriteten får därigenom en makt som mellan valen inte balanseras av någon annan institution.

I teorin ligger makten hos riksdagen, men riksdagsledamöter utses av partierna och regeringspartierna styrs i allmänhet av personer som ingår i regeringen. Det är alltså inte hos regeringsföreträdare som sådana som makten är koncentrerad utan hos ledningarna för de partier som ingår i riksdagsmajoriteten. Systemet innebär inte bara att riksdagen så gott som alltid godkänner regeringens förslag utan även att majoriteten av dem som är satta att granska regeringen tillsätts av regeringspartierna eller av stödpartier.

Det finns mycket som skulle kunna förbättras i det svenska systemet. Anne-Marie Pålsson föreslår tre åtgärder som ganska enkelt skulle kunna genomföras. För det första behöver vi en författningsdomstol som fråntar riksdagen uppgiften att granska sina egna beslut. För det andra bör vi möjliggöra medborgarinitiativ till folkomröstningar. För det tredje behöver vi ökade inslag av personval och resurser som går direkt till de folkvalda snarare än till partierna.

Det där med personval har ju inte direkt visat sig effektivt emot elitstyre, med ett järnrör kan man komma långt om man så säger.. Tyvärr har nog också Karl Sigfrid fått tänka om en smula gällande sitt avslutande stycke:

Politiker prisar ofta nya kommunikationsmöjligheter och säger sig vara angelägna om att utnyttja dem. Alltför ofta begränsar sig detta utnyttjande till att skapa informationssidor på nätet eller att anordna diskussionsforum. Att låta medborgarna delta i skarpa beslut kommer sällan på tal.

Vi moderater borde vara angelägna om att stärka medborgarnas direktdemokratiska inflytande. Undersökningar visar nämligen att direktdemokratiska institutioner bidrar till att begränsa de offentliga utgifterna. Detta är fullt logiskt. Valda representanter i parlamentet och regeringen kommer alltid vilja styra en större del av samhällsekonomin, medan enskilda medborgare har ett intresse av att få fatta beslut själva.

Fast det finns ju andra partier än Moderaterna, Karl!

Följande citat från Ann-Marie Pålsson måste ju även ges en eloge!:

Vill man inte, kan man inte, förmår man inte skapa debatt? Svårt att avgöra, men oavsett vilket är tystnaden beklaglig, ty konstitutionella frågor är viktigare än vi tror. Grundlagen bestämmer ju formerna för det politiska beslutsfattandet och sätter ytterst gränsen för demokratins räckvidd.

Mot den bakgrunden är det än mera förvånande – för att inte säga obegripligt – att diskussion i stort sett helt uteblivit också i den grupp som mest av alla berörs av grundlagen: riksdagens ledamöter. Kanske är detta ett olyckligt förbiseende från ledamöternas sida, kanske resultatet av ett medvetet val. Mera troligt är att det är en följd av den sedan lång tid pågående marginaliseringen av riksdagen.

Så har det blivit – inte för att vi folkvalda vill ha det på det här viset – utan för att den svenska grundlagen berövat riksdagen dess reella makt.

Under långvarigt socialdemokratiskt styre har nämligen parlamentarismen hos oss drivits till vägs ände. Ingenting får stå emot folkets vilja, såsom den gestaltade sig på valdagen. Folket delegerar makten till riksdagen som sedan delegerar den till regeringen.

Man kan därför säga att den svenska grundlagen är byggd på principen om maktkoncentration, snarare än den om maktdelning.

Det finns alltså minst två moderater i riksdagen som vill öka demokratin, och återlämna makten till folket. Kanske börjar vi skymta ljuset i tunneln av svensk låtsasdemokrati.

Andra bloggar som också skrivit om detta:

Mer människa, mindre stat 2008-03-25 09:34

Jag bugar för den moderata riksdagsledamoten Ann-Marie Pålssons debattartikel i Dagens Nyheter idag. Om att Sverige är en främmande fågel rent konstitutionellt och att maktkoncentration gäller i S… Olämpligt inlägg?

Stäng

Konstitutionell tystnad 2008-03-25 10:47

Jag har under en längre tid funderat kring varför konstitutionella frågor tycks väcka så lite intresse i den svenska debatten. Det är med stor glädje jag läser att den moderata riksdagsledamoten A… Olämpligt inlägg?

Stäng

Förslag för en fördjupad demokrati 2008-03-25 12:14

Strax efter 2006 var det idel bittra miner från vänsterblocket, men också från miljöpartiet. Själv anlade jag en något mer positiv approach. Förutom risker dristade jag mig också till att nära vis… Olämpligt inlägg?

Stäng

Kan Sverige släppa taget? 2008-03-25 14:40

Den moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson skriver ett läsvärt inlägg på DN-debatt om maktkoncentratet i Sverige. Liberaler landet runt hyllar naturligtvis hennes inlägg med stående ovation… Olämpligt inlägg?

Stäng

Fler folkomröstningar? Ja, tack! 2008-03-25 18:55

Det är glädjande att se att riksdagskvinnan Anne-Marie Pålsson (m) i sin debattartikel i DN i dag förespråkar såväl en Författningsdomstol som folkomröstningar på medborgarinitiativ: Svensk maktko… Olämpligt inlägg?

Stäng

Pålsson: Maktdelning istället för maktkoncentration 2008-03-25 19:17

Riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson skriver en högst läsvärd artikel på DN-Debatt idag: Svensk maktkoncentration den värsta i hela OECD. Hon förespråkar såväl en Författningsdomstol som starkare … Olämpligt inlägg?

Stäng

Spännande moderat demokratitankar 2008-03-26 03:11

Den moderate riksdagsledamoten Ann-Marie Pålsson skriver i dag på DN Debatt om demokratifrågor. En hel del är spännande och klokt, somligt är mindre lockande, och ett och annat förvånar en aning. … Olämpligt inlägg?

Stäng

Resultatsida: 1 2 3 4 Nästa

Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s