Trolöshet vid förhandling med främmande makt

Oscar Swartz tycker att det är på tiden att någon polisanmäler regeringen.

Inte utan att man håller med:

Själv föreslår jag nu att aktiva och bekymrade medborgare arbetar för att Fredrik Reinfeldt och Mikael Odenberg hamnar i fängelse. Förmodligen Carl Bildt och Ingvar Åkesson också. Kanske övriga partiledare i alliansen. Livstid för de huvudskyldiga och kanske några år för övriga, eller vad tros? Om vi tror på våra lagar bör de utredas för ett allvarligt brott, nämligen ”trolöshet vid förhandling med främmande makt”, som finns stipulerat i Brottsbalken, 19 kap (Om brott mot rikets säkerhet) 3 §:

”Om den, som fått i uppdrag att för riket förhandla med främmande makt eller eljest bevaka rikets angelägenheter hos någon som företräder främmande makts intresse, missbrukar behörighet att företräda riket eller eljest sin förtroendeställning och därigenom orsakar riket avsevärt men, dömes för trolöshet vid förhandling med främmande makt till fängelse på viss tid, lägst två och högst tio år, eller på livstid.”

Det finns förstås frågetecken här. Vem är huvudman egentligen? Och vad är ”riket”? Är regeringen alltid huvudman? Nej! Av texten framgår ju att ”regeringen” inte kan vara samma sak som ”riket”. Uppdraget att förhandla sägs komma från ”riket”. Visst, där skulle det kunna röra sig om Mikael Odenbergs förhandlingar med USA (se bild) och att han gjort dessa i strid med Reinfeldts och regeringens instruktioner. Men även objektet för skadan är ju ”riket”. ”Riket” är alltså något större än regeringen enligt denna lag. Om förhandlaren orsakar ”avsevärt men” för riket skall förhandlaren dömas. I princip måste en regering (eller snarare dess enskilda medlemmar som förhandlat) kunna fällas enligt lagen om man tittar på dess logiska struktur.

Om till exempel regeringen i strid med riksdagens eller folkmajoritetens vilja har förhandlat fram ett avtal med främmande makt som sedan ”tvingar” dem att avskaffa grundläggande fri- och rättigheter för hela folket för att kunna leverera information, har de då inte åstadkommit skada ör ”riket”? Jo, kanske. Jag tycker det skall utredas. Helt seriöst alltså. Inte som ett skämt. Det finns ingen som helst anledning att behandla dessa personer med silkesvantar med tanke på vad de gjort.

Så jag skulle föreslå att hugade medborgare gör en polisanmälan och sedan rapporterar till Expressen om diarienummer eller dylikt så att reportrarna kan ligga på och fråga vad polisen ämnar göra med utredningen. Jag antar att det blir Säpo som får utreda Reinfeldts och Odenbergs agerande och att det hela blir hemligstämplat. Jag vill dock påpeka att brottet har ett minimistraff på två års fängelse vilket innebär att utredaren under en förundersökning kan få tillgripa hemlig teleavlyssning och alltså avlyssna de misstänktas telefon- och internetkommunikation.

En annan bra ide är att stödja denna kampanj: Brevsombrev.se, för det är banne mig inte ngn skillnad om man sprättar upp vanliga brev. Skulle inte en lag om at förbjuda igenklistring av brev kunna vara något, det är väl onödigt att man skall få reda på om ngn välvillig myndighet råkat få läsa ett avtal eller kärleksbrev i sin iver att skydda oss från yttre makt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Trolöshet vid förhandling med främmande makt

  1. Blubb skriver:

    Ah, sen buggningslagen kom för nåt år sen så får man ju avlyssna även utan brottsmisstanke alls.

    Men ja, en anmälan borde vara på sin plats, men hur gör man en sån, vad krävs, och riskerar man att drabbas av repressalier givet att åklagaren lägger ner fallet? Får ens man själv veta om fallet blivit nedlagt, om säpo tar hand om saken?

  2. Magnusgus@AD skriver:

    Jag antar att vem som helst med mer känsla för grundläggande demokratiska fri- och rättigheter än de i riksdagen helt enkelt kan knalla in på en polisstation och avge sin anmälan. Detta fall är ju egentligen rätt enkelt, har man åsidosatt det egna landets intressen till förmån för främmande makts, eller inte? Repressalier, ja, kanske, fast troligen inte om du inte har några närmare kontakter med regeringsfolk eller liknande. Fortkörningsärenden och liknande borde nog rimligen inte påverkas, många inom rättsväsendet inser ju det absrurda med Lex Orwell. Och hur skall SÄPO kunna komma åt en, om man inte har säkerhetsklassat jobb eller uppehållstillstånd på begränsad tid.
    Den som har tiden, varför inte göra något nyttigt av den och bli en hjälte inför svenska folket? (80-90% iaf)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s