FRA-lagen tekniskt löjlig

Riksdagen har köpt FRA’s införsäljning av deras egen verksamhet och trott på deras hotbild om ”terrorism” i vårt land. Övriga Sverige undrar stilla hur denna hotbild stämmer överens med verkligheten. I alla fall har vi nu en ny lag som tillåter FRA att bedriva bred, generaliserad spaning av bl a internet-trafik och sms som går utomlands.

När jakten på fildelare tog fart, argumenterade vissa att detta var allvarligt ur säkerhetssynpunkt, att det bara skulle driva på utvecklingen av krypterad kommunikation, anonym fildelning osv, och att man därmed skulle förlora stora delar av möjligheten att hitta folk som delade illegal information, t ex barnpornografiskt material. Mycket riktigt så har den öppna fildelningen snabbt bytts ut mot mer anonym fildelning.

Det samma gäller den nya lagen om FRA’s generaliserade internetspaning. Teknologin finns för fullständigt helt säker krypterad kommunikation. Kunskapen om dess användning är inte så spridd idag enbart av anledningen att nästan ingen känner att de behöver kryptera sin kommunikation. Var så säker att nya produkter och lösningar som gör kryptering av e-email och sms väldigt enkelt, snabbt kommer att komma, nu finns det ju en stor marknad av folk som känner sig otrygga med att vädra sina politiska eller personliga åsikter via den typen av kommunikation.

Det finns även rätt bra produkter redan idag och kunskapen om dem kommer att spridas fort. Min favorit är ClipSecure till Windows – gratis och så enkelt så att jag kan lära min mormor att använda det. Man markerar helt enkelt sin text i sin web-mail eller Outlook eller annat email program, trycker på ClipSecure ikonen längst nere till höger och väljer ”encrypt” (kryptera). En ruta dyker upp som ber om password/lösenord. Efter inmatad password så har ClipSecure byt ut texten i e-mailet till en krypterad sträng ”a11KX4St…”. Mottagaren av e-mailet gör motsvarande: markerar den krypterade strängen, trycker på ClipSecure ikonen längst nere till höger och väljer ”decrypt” (avkryptera), och matar in samma lösenord. Vips så kommer det ursprungliga meddelandet tillbaks. Enda nackdelen med ClipSecure är att i många fall kan man inte direkt i e-mail programmet avkryptera sin meddelanden, utan måste först kopiera den krypterade strängen till en editor, t ex Notepad, Word osv, och göra avkrypteringen där.

Den tekniska bakgrunden är att krypteringsteknologin har kommit väldigt långt. Väl etablerade och vitt spridda krypteringsmetoder finns, som är så vitt man vet, helt omöjliga att knäcka oavsett hur många krypteringsexperter och datorer man har till sitt förfogande. NSA godkänner t ex den vitt spridda AES krypteringsalgoritmen för sin egen top-secret kommunikation. FRA vill gärna mörka hur bra krypteringsteknologin är och svarar undvikande på den frågan om att ”de har sysslat med detta under väldigt lång tid och är väldigt bra på kryptering”. Väldigt bra eller världsbäst räcker ändå inte på långa vägar med dagens krypteringsmetoder.

Gil Roitto

Aktiv Demokrati

Mer artiklar om tekniska och säkerhetsmässiga problem med den nya FRA-lagen:

http://www.expressen.se/1.1252426

http://fof.se/?id=_blogg/bloggTrad.lasso|4175

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till FRA-lagen tekniskt löjlig

  1. mrperfect72 skriver:

    Man behöver inte vara ett geni för att inse att du har rätt. 🙂
    Frågan är vem som sålt superdatorer och vem som fick pengar i fickan för detta? Går det att bevisa? Spioner för folket, luska reda på pengarnas väg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s