Politiska skuldbockar och politisk misstro

Aktiv Demokrati försöker förena representativiteten i dagens politiska system med direktdemokratiska principer att varje individ har möjlighet att engagera sig direkt i varje enskild fråga, både genom att förfoga över sin röst i just den frågan, genom att kunna byta representant när som helst och genom att delta i den faktiska politiska debatten som står till grund för det politiska beslutet. Att ha en rent direktdemokratisk modell är lätt att förstå att det är opraktiskt eftersom folk inte har ork att engagera sig i alla politiska frågor. Men det finns även andra fördelar med representativitet.

Det svenska folket vill ibland kasta ut en gammal regering, ett parti vill ibland kasta ut en gammal partiledare och ett företag vill ibland kasta ut en gammal styrelse osv. Detta ger en unik möjlighet till nystart, att prestige över gamla beslut inte behöver ligga i vägen för nödvändig förändring. Man kan skylla på det gamla dåliga styret, men nu börjar något nytt och bättre. Vi behöver skuldbockar, någon att skylla det gamla och dåliga på.

Folkomröstningar är problematiska eftersom det är svårt att skylla på folket, vi är ju alla folket. Beslut i folkomröstningar tenderar att bli väldigt dogmatiska oavsett om det är bra beslut eller inte. Lika viktigt som att kunna ta beslut är att kunna ändra på beslut. Det politiska klimatet, förändringar i samhället, retroaktiv analys av resultaten av ett beslut osv är saker som gör att vissa beslut behöver förändras ganska snabbt.

Men samtidigt behöver vi mer än renodlad representativitet. Partier består av människor som tenderar att ha lojalitetsbindningar, egenintressen osv. Även om bara 1% faktiskt röstar själva i frågor och bara några få procent regelbundet aktivt byter vem de vill ha som representant i olika frågor, ger dessa få procent och deras debatt en enorm effekt i beslutsfattandet hos de ”professionella” politikerna. Ingen makt är given, varje politiker måste skärpa sig mot sina väljare och öppet redovisa och inbjuda sina väljare till debatt för att behålla förtroendet. Vi ser idag vilket genomslag bloggandet har, ett direkt medverkande av medborgarna i politiken kommer att ha en mångfalt större effekt.

20% av svenska folket känner varje val en apati mot att välja ett parti som står för alla besluten under en 4-års period. När dessa människor ser att det finns nya möjligheter att göra sig hörd, att i alla fall rösta i de frågor som de bryr sig om och att politiker är direkt ansvariga mot sina väljare, kommer misstron mot politiken att minska drastiskt.

Dessutom, om man oftare byter representater eller delar upp att någon representant får företräda mig i vissa frågor och någon annan representant får företräda mig i andra frågor, så minskar den felaktiga lojalitetsbindningen mot något parti eller annan representant. Fokuset hamnar på sakfrågor och inte på lojalitet mot något parti.

Med Aktiv Demokratis modell behåller vi representativiteten; att inte behöva engagera sig i alla frågor och ha skuldbockar att förkasta, samt införa direktdemokrati; en fullständig kontroll över sin röst, en direkt ansvarsskyldighet av politiker mot medborgare och ett fokus på sakfrågor.

Gil Roitto
Aktiv Demokrati

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Politiska skuldbockar och politisk misstro

  1. MrPerfect skriver:

    Du för in härliga ord på ett nytt fräscht sätt, Gil.
    MVH
    Martin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s