Om kina, väst och öst

Så här under OS finns det ett givet tema för en politiskt filosoferande blogg som denna:
Kina…
Kina och brotten mot mänskliga rättigheter.
Men framförallt; Kina och balansen öst/väst

Kritiken mot Kina har precis som i likhet med de kinesiska OS-förberedelserna sjudit frenetiskt under en lång tid för att slutligen koka över i ett magnifikt fyrverkeri. Inte minst så står självaste överstorebror själv och kastar inte bara smågrus utan tjocka gatstenar i sitt lilla ljudisolerade glashus. Tydligen finns det bara en nation i världen som får spärra in oliktänkande på obestämd tid med benämningen att de är misstänkta terrorister. Nu senast fick Usama bin Ladens chaufför lite av en teoretisk upprättelse, inte hjälper det honom att få sitta i ett ‘vanligt’ fängelse i fem år för att sedan fortsätta sitt ”ej tidsbestämda” frihetsberövande.
Men vad har allt detta med Kina att göra?

En och annan framtidsprofetia har vi nog alla hört om maktskiftet mellan öst och väst. Kinas tillväxt är som ett skenande tåg och fler och fler svenskar och européer ‘emigrerar’ till Kina för att åka med, eller till och med för att hjälpa till att putta på. Om man skulle utgå ifrån hur balansen har varit tidigare, så kan man ganska generellt se att det är vi i mitten som har åtnjutit mest demokrati, medan västkanten och östkanten har varit så nära varandra när det gäller låg demokrati att man nästan skulle kunnat rita en cirkel istället för en rak linje.
Det finns främst två möjliga scenarion när Kina fortsätter växa i makt och ekonomi:
1. Även om kina och kineserna blir mer och mer hungriga på allt som symboliserar välstånd som t ex finkultur och en hel del västliga influenser så är man inte nämnvärt intresserad av att kunna påverka sitt eget samhälle. Man följer den asiatiska ‘traditionen’ och sköter sitt.
2. Med en växande medelklass så kommer demokrati införas i ungefär samma tempo som den ekonomiska liberaliseringen i Kina. Som min gamla historielärare sa; alla revolutioner kommer från medelklassen.

Det intressanta är vad som händer om man omvänder det senare alternativet och applicerar på oss själva…

När Kina drar ifrån och kanske blir det nya väst, vilka ska då ta rollen som det forna öst?

Det är lätt att fantisera och i skadeglädje peka på USA med sina ekonomiska problem, men en Europeisk Union som undanhåller information
från sina medborgare ligger nog inte så långt efter. En sak är säker, vi kan inte längre stå på tå med uppsträckta armar och ropa ‘vi är bäst!’. Fredrik Reinfeldt har redan tagit första initiativet att sälla oss till England och USA med ambitionen om att bli de nya öststaterna. ur många fler kommer att följa på, och hur många fler inskränkningar av våra rättigheter kommer vi att få? Kanske kommer detta ske lika långsamt och omärkbart som en demokratisering av Kina, men det är skrämmande att vi redan har tagit det första steget.
/Jonas Helander, medlem av Aktivdemokrati

Annonser
Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s