Missbruk av yttrandefriheten

Idag såg jag ett mycket tråkigt exempel på missbruk av yttrandefriheten.

På Pirate Bay kan man ladda ner förundersökningsmaterial till ‘Arboga’-målet och se obduktionsbilder av de mördade barnen. Pirate Bay vägrar att ta bort dessa osmakliga och kränkande bilder med hänvisningen:

”- Folk ska få uttrycka sig och sprida material som de tycker är viktigt, det är en av de saker vi kämpar för och om det sedan används för saker som kan vara obehagliga så visst, men det viktiga är att det finns en sådan möjlighet än att det inte finns, tillägger han.”(Peter Sundh pressansvarig på Pirate Bay)

Med detta resonemang borde Piratebay inte heller ha något problem med barnpornografi, filmade våldtäkter, ‘snuff’ och avrättningar mm. Det finns dock något vi kan ta lärdom av detta. Man kan titta tillbaka på en liknande händelse i Danmark för några år sedan, då många av oss säkert stod frågande till varför den muslimska världen inte kunde förstå att ”vi har faktiskt yttrandefrihet här”, och istället brände ner den danska ambassaden. Detta leder till den stora frågan om vad yttrandefrihet är:
1. Yttrandefrihet är att kunna säga vad som helst till vem som helst utan att behöva ta några konsekvenser. eller:
2. Yttrandefrihet är individens rätt att kritisera makthavare, vår egen demokrati, våra lagar mm.

Det första alternativet grundar sig på någon form av existensialism eller till och med nihilism. Det andra grundar sig på demokratiska värderingar. Det intressanta är att yttrandefriheten kan missbrukas till den grad att det blir rena kränkningar och ändå ses som något man har rätt till i ett demokratiskt Sverige. Man har då glömt att oavsett om man befinner sig i en diktatur eller en demokrati så får man troligen ett par utslagna tänder om man kränker fel person. Slutsats: Yttrandefrihet är inte rätten att kränka vem man vill. Yttrandefriheten ska ge en balans mellan individ och makthavare, balansen mellan individer får man använda sig av andra metoder för att rätta till.

/Jonas Helander
Läs mer på:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=824668

Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Missbruk av yttrandefriheten

  1. Burhan skriver:

    jag tycker att det ska finnas yttrandefrihet men det bör förbjudas om den personen som säges eller skriver får problem eftersom det finns ngr som inte accepterar om kritiserar på de…

  2. MrPerfect72 skriver:

    En rimlig nivaa av yttrandefrihet som beslutas av folket tillsammans med direktdemokrati genom ex http://www.aktivdemokrati.se paa olika omraaden aer raett vaeg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s