Klassisk ovanifrån-styrning i polisfrågan

Läs artikeln i sydsvenskan om polisernas missnöje med deras nya arbetsvillkor.

Jag pratade med en polisman i Malmö i helgen om deras nya arbetsvillkor. De är väldigt missnöjda med det nya avtalet. Missnöjet är också ett uttryck för en lång historia av missförhållanden i deras arbetssituation, med utkommenderingar till andra orter m.m.

Jag är inte insatt nog att uttala mig om de nya arbetsvillkoren eller eventuella missförhållanden hos polisen, men vi känner tydligt igen det generella problemet med att ovanifrån-perspektiv på styrningen av arbetet resulterar i arbetssituationer som blir ohållbara för de som arbetar samt att det inte ger det mest effektivt resultatet på arbetseffektiviteten eller kvalitéten.

Vi behöver en politisk inblandning av fler sakkunniga samt de som arbetar på de olika arbetsplatserna för att få en mer balanserad styrning av polisen, skolan, vården osv. Vi behöver Aktiv Demokratis modell med blandning av direkt demokrati och dagens representativa demokrati. Vi behöver de traditionella politiska krafterna, men också ett underifrån-perspektiv och input från utomstående sakkunniga som inte förblindas av budgetmål eller verksamhetskrav.

Jag hoppas att de som har tagit besluten inte sätter prestige i sina beslut, utan vågar lyssna på polisernas åsikter och vågar tänka sig att ändra på beslut som blivit mindre lyckosamma.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s