Folkets makt manifesterat genom FRA-lagen

Situationen kring FRA-lagen blir allt mer komplex. Det senaste förslaget till en förändrad FRA-lag har mött kritik från flera olika håll. Kritiken berör olika aspekter och står ibland i direkt motsats till varandra. Det blir en verkligt svår knut för regeringen att lösa upp. Det kan enbart sluta i dålig publicitet oavsett vilket håll de vänder sig.

Det intressanta i frågan är att se vilket enormt inflytande blogg-sfären och andra rörelser har haft på frågan. Man får en känsla av att folkrörelsen får ny kraft och att den politiska passiviteten håller på att ersättas av ett verkligt engagemang.

Mediapublicitet som maktfaktor är dock inte enbart okomplicerad. Dagens representativa parlamentarism är ett dåligt styrelseskick för att hantera denna publicitet. Risken att få dålig mediabild kan göra att man inte vågar ta i frågor som skulle behöva behandlas. Kärnkraften är en typiskt farlig fråga som riskerar att obönhörligt slå tillbaks på den som väcker upp. Med ett mer kontinuerligt system och med mer direktinflytande skulle dessa frågor ändå kunna tas upp och behandlas. Lagförslag skulle ha mindre tendens att utformas för att slippa dålig publicitet.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s