Idealisten Anders Borg?

I spåren av Uppdrag Gransknings och övriga medias granskning av bonusar i statliga bolag, har Anders Borgs bild som folkets riddare mot giriga bankchefer fått sig en törn och han har anklagats för att med kluven tunga syssla med bluff och retorik och att han ”skrattar säkert gott när dörrarna stängts för journalisterna”En hel del tyder dock på att kritiken mot bankbonusar har varit ärligt menad och att ”Som (numera) tämligen konservativ nationalekonom upprörs han över lönesystem som belönar kortsiktig vinstmaximering i långsiktiga och samhällscentrala verksamheter som banker och andra finansbolag.” När han nu erkänner bristerna med de statliga bolagens bonussystem så undrar vi om han gör det pga mediadrevet eller om han även internt ser brister med och vill förändra bonussystemet.

De som har lite insyn hos viss moderat och annan borgerlig kultur, förstår hur det grupptrycket har spelat in. Nidbilden av moderaterna har varit att de har delat kultur och umgänge med företagsledningar, adeln, frimurare osv, där äldre män i mörk kostym ständigt har påmint om vilka värderingar som gäller. Moderaterna har reformerats men ett visst typ av grupptryck kvarstår från deras umgänge och politiskt förbundna kamrater där många har hög lön och bonusar och ser världen utifrån den kultur och värderingar som har skapats utifrån detta.

I en sådan grupp är t ex bonusar är ett självklart måste för ekonomisk motivation samt för att belöna dessa duktiga, oumbärliga och förträffliga personer, allt annat är vänsternaivitet eller jantelagstänkande. Anders Borg är redan en okonventionell moderat ur många perspektiv. För honom att i stort sett ensam stå emot uppluckringen av bonussystemet som skedde tidigare hade varit väldigt jobbigt ur gruppsociologisk synpunkt. Kanske han närde sådana tankar, men då hade han behövt ställa sig ganska ensam som en vänster-tok när de flesta andra var rörande överens om behovt av generösare bonussystem i statliga bolag.

 I en intervju med honom syns tydligt hur han faktiskt funderar över den kritik som riktas mot honom och bonussystemet. Tidigare politiskt agerande har visat att Anders Borg definitivt har en idealistisk drivkraft i sin politik.

Nu när folket och media starkt motsätter sig bonusar inom statliga bolag kommer han internt ses tvingad att ta avstånd från bonussystemen. Det kommer anses strategiskt korrekt och vara accepterat inom gruppen för Anders att ta bort i alla fall delar av bonusarna.

Så oavsett hans inre värderingar och tankar kommer Anders Borgs agerande vara ganska givet. Dock ser jag detta som en litet eldprov för hans idealism. Kommer han att formas av detta? Kommer han att resignera inför grupptrycken? Kanske han inte alls är en idealist utan bara väldigt välslipad retoriker? För att kunna utvärdera Borgs idealism måste vi dock minnas att hans eventuella idealism är av ekonomiskt liberal karaktär, dvs han kommer att vilja maximera den samhällsekonomiska vinsten och granska vilka undersökningar som har gjorts som visar på vilka lönenivåer och bonusar som är nödvändiga för motiviation och för att kunna locka kunnigt folk.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Idealisten Anders Borg?

  1. Marc skriver:

    BESÖK GRUPPEN MOT BONUSAR:

    http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?sid=2c09950d3b86329da1643117e6868237&gid=35486683395

    PÅ FACEBOOK!!

    Förresten jag tycker att APSE som svarade tidigare på mitt förslag på ett annat ställe är en fullständig idiot, med största sannolikhet också en skojare, som tror på de ”enkla facila vägen till pengar”. De är sådana förbannade skojare som har lett fram, hit! För mig det spelar ingen roll vad de sysslar med så länge de tar smällarna och inte tvingar staterna (skattebetalarna) att städa skiten efteråt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s