Fildelningslag försvårar jakt på illegal verksamhet

OneSwarm är en fildelningstjänst som gör det möjligt att fildela film, musik och annat material helt anonymt. Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, menar att ”Piraterna och deras språkrör har en övertro på tekniska skyddsmedel. Men vi har flera exempel på att vi kan komma åt dem i alla fall.” Var och en som kan något om den här typen av teknik vet att det är önsketänkande.

Jag är ingen anhängare av att kunna fildela upphovsrättsskyddat material. Jag anser att mycket av de fina argumenten i debatten grundas i att ”gratis är gott”.

Dock har man tidigt varnat om den stora faran med att jaga fildelare: Att man stressar fram tekniken (teorierna finns sedan länge) att skapa totalt anonym fildelning, vilket omöjliggör spårning av illegalt material, t ex barnpornografi.

OneSwarm är knappast den sista anhalten i teknikutveckling vs lagstiftning och spårningsverksamhet. Politikerna måste lyfta sin blick och fundera på frågan: ”Vad är mest värt att värna om?”. Och detta måste ske globalt. Även om upphovsrättsinnehavarnas lobbyisterna kan hitta enskilda argument som gör att man kan misstro OneSwarms totala skydd av fildelare, så görs spårning fruktansvärt mycket svårare och tekniken pressas ytterligare framåt.

 

Gil Roitto

Aktiv Demokrati

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s