Vann rätt låt?

När konfettiregnet har lagt sig och även de mest ihärdiga efterfesterna har tonat ut kan man börja fundera över vad som egentligen hände igår. Efter en lång väg av dueller, andra chansen och med en riktig rysarfinal kan man konstatera melodifestivalen blev en succé i år också. Tack vare en internationell jury, regionala jurys och folket fick vi inte bara en komplicerad och spännande kväll, vi fick också en återspegling av hur vårt eget samhälle ser ut. Hur lätt är det inte att byta ut den internationella juryn mot Europadomstolen/EU-kommissionen? Och sedan en riksdag av lokalvalda experter, och allra sist folket. När vi sen tittar på hur de olika grupperna röstade så får vi också en slående bild av relationen mellan folkets vilja och och de olika expertgrupperna. Desto längre från folket, desto större skillnad.

Men hur fick vi då vår vinnare? Genom inte mindre än 6 (!) valomgångar lyckades vi till slut väga alla för och nackdelar mot varandra och med knapp marginal skrapa fram det mest konkurrensdugliga bidraget. Jämför detta med Frankrikes 2 futtiga valomgångar för att skrapa fram en president, jämför det med vår egen enstaka valomgång för att få fram en statsminister.

Det mest sinnesjuka är ändå när man inser att vi i en sk. demokrati röstar 6 gånger per år i melodifestivalen, men bara en gång var fjärde år röstar om något som angår vårt samhälle och vår framtid. Sedan kan vi dessutom lättvindigt kräva att folket måste ha större inflytande i melodifestivalen, men när det gäller vår demokrati så är vi tysta. Varför är det så?

Kanske beror det på att vi är lata, dumma soffliggare? Eller så kanske det beror på att det inte ligger något kommersiellt värde i att veta vad folket tycker, om det inte är kopplat till vår konsumtion. Det kanske inte är vårt fel att det ser ut som det gör, men däremot är det vårt ansvar att rätta till det.

Jonas Helander

medlem av Aktivdemokrati

Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vann rätt låt?

 1. MrPerfect skriver:

  Intressant reflektion. De skulle ha nytta av vaart system med prioritetsroestning…..men daa skulle folk inte ringa sex ggr. Det aer givetvis en kommersiell id’e som bygger paa att mindre bemedlade i infantil nationalistisk anda ska spendera sina pengar och sin tid paa naagot fullstaendigt meningsloest saa att de inte faar upp oegonen paa det som paaverkar deras egna plaanboecker. Kanske de foertjaenar det? Kanske de maaste mista alla sina raettigheter och vara i fattigdomsfaellan innan de vaknar upp ur sin slummer?

  • Magnusgus@AD skriver:

   Nja, vi skall väl inte idiotförklara alla som tycker det är kul att leka demokrati…
   Förhoppningen är ju trots allt att det går hem i stugorna till slut att man kanske även kan avgöra viktigare saker själv, som nation.
   Hoppas bara att det hela inte ger ett löjets skimmer över direktdemokrati som ide’.
   Men all reklam är bra reklam heter det ju…

 2. Josef Boberg skriver:

  Bäst låt vann – som jag upplever det – och förr eller senare så vinner väl medborgarna tillbaka rätten att skapa sitt eget samhälle också, förhoppningsvis… 💡

  Men visst finns det en del gamla ”stötestenar” kvar – som är besvärliga – och nya kommer ju till, tyvärr tyvärr… 😥

  Men va faen… – det handlar ju i grunden om några få tusental av nationella och globala förryckta GalenPannor emot ca 6,5 miljarder humana MedMänniskor – så det MÅSTE ju fixa sig förr eller senare – eller ❓

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s