Vem har makten över statistiken?

Såg ett mkt intressant program på TV häromdagen om den svenske professorn i Folkhälsostatistik, Hans Rosling.

Han har kommit  på att det i alla våra statligt finansierade statistikdatabaser världen över finns en gigantisk kunskapsmassa om tillståndet i världen, men att de myter som finns om fattigdom, sjukdomar och elände inte verkar kunna dödas, trots att världen blivit helt förändrad de senaste decennierna.

Det är ett faktum som står klart, långt bortom alla felmarginaler och regressionsfel. Han säger att statistikerna hos världens alla regeringar, hos FN, SIDA etc alla menar att man inte kan dra de slutsatser Rosling drar. Det är för mycket felkällor, regionala skillnader, korruption etc etc

Här har vi gått o trott sedan småskolan att det är gigantiska klyftor mellan de rika länderna och de fattiga, och att problemen med svält, sjudomar och överbefolkning bara ökar och ökar utan någon lösning i sikte.

Det verkar finnas krafter i världen som vill hålla liv i myterna, som vill hålla oss kvar i ett konstant dåligt samvete. Krafter som endast antyder en enda framkomlig väg för mänskligheten innan domedagen står för dörren: Det är vi i den rika delen av världen som måste åter till 40-talet för att de svältande barnen i Afrika ens ska kunna gå i skolan i 6 år.

Men det går inte ändå, för världen kommer snart att ha 20 miljarder invånare! Fel, ta en titt här:

What stops population growth?

Sanningen är att de flesta  afrikanska länder 1950 låg i utvecklingen där vi i Europa befann oss på medeltiden. Och de allihop i princip visar samma glädjande utveckling när det gäller inkomst, barnadödlighet och allmänt välmående. De exempel på svält och elände vi ser i TV är de allra värsta, och det beror på att det finns gigantiska skillnader även inom länderna i Afrika, och även mellan länderna. Rosling menar bl.a. att u-hjälpen måste anpassas till respektive land och tom region, medan SIDA har en enda plan för hela Afrika. Varför är det så?

Ta en titt på detta föredrag, och bilda dig en egen uppfattning, de 20 minuter du lägger kommer att ge dig helt nya insikter om hur det står till i världen, och få dig att fråga dig själv: Varför har ingen berättat detta för mig?

Vilka gagnar det att vi konstant går och har ett dåligt samvete, när det finns massor av lyckade exempel på hur nationer kan resa sig på några få decennier?

Vilka kunskaper har egentligen beslutsfattarna hos världens regeringar, och vad är rena vanföreställningar som enbart syftar till uppgivenhet?

Överbefolkning är inget problem enligt Rosling, eftersom alla länder med ökad kunskapsnivå och minskad barnadödlighet snabbt uppvisar samma låga födelsetal som vi själva i i-länderna har. Varför får vi inte veta detta?

Roslings förslag till lösning är lika enkel som genial, givetvis måste all statistik bli tillgänglig utan kostnad för alla intresserade på internet! Transparens är ledordet och han har även tittat på utvecklingen i de länder som snabbt anammat den nya it-tekniken över internet. Även där syns tydliga tecken på vad fri information kan göra med samhället.

Rosling har även skapat en site där var och en kan göra sina egna statistiska utvärderingar. Detta är nämligen inget speciellt svårt, bara man har tillgång till bra grafiska hjälpmedel:

Gapminder.org

Välj t.ex. Sverige, Lettland och Algeriet, tryck på play, och följ dem från år 1800 till idag. Det hade du inte väntat dig vad? Nästan alla länder visar samma mönster, vi går mot högre inkomst, och bättre hälsa, skillnaderna är marginella, om vi bara bortser från några års skillnad i när allt händer.

Eller kör hela världens utveckling som en film!

Du väljer vilken statistik du vill visa;  Best teeth in the world, Who has the most oil, family size and lenght of life, etc etc.

Detta var verkligen en ögonöppnare för mig, jag kommer nu att kräva helt andra åtgärder från betonghäckarna på SIDA och i FN! Det måste bli ett slut på FAO:s klagomål över kortsiktiga höjda spannmålspriser och ständiga tiggande hos världens regeringar för att kunna skicka fler nödsändningar, det är helt andra åtgärder som hjälper världen och de fattiga. De kortsiktiga problemen skymmer ju fullständigt de verkliga, strukturella problemen, te.x hur vi ska få fram energi när alla snart faktiskt kommer att ha några lampor, en TV, en mobilladdare, dator och en tvättmaskin. Det är inte vi och dom, dom är snart där vi var 1970 iaf, inte i några djungler utan ens rinnande vatten.

Jag vill gå så långt som att hävda att det är organisationer som SIDA o FN som bromsar utvecklingen genom sina katastrofrapporter och återkommande larm.

Av någon anledning finns det krafter som alltså vill konservera myterna, vilka är dessa och vad har de att vinna på vårt dåliga samvete?

Magnus Gustavsson

Aktivdemokrati.se

Annonser
Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Vem har makten över statistiken?

 1. mrperfect72 skriver:

  Att minska familjestorleken verkar ju hittills vara ett mycket bra saett, men kommer det raecka eller behoevs det aennu mindre familjer? Jag undrar hur konsumtionen kommer se ut i framtiden, samt den globala uppvaermningen. Grunden foer vaar existens aer att vi fungerar i samspel med naturen.

 2. Magnusgus@AD skriver:

  Ja, men med statistik har vi matats i generationer om hur eländigt allt är eller iaf kommer att bli.
  Nu visar Rosling att i princip överallt går det åt rätt håll, utbildning, barnafödande och sjukdomar, allt förbättras i rask takt.
  Kanske är det bättre att fokusera på detta än att tänka enbart att vi i i-världen måste dra ner på allt till en 3:e del samt att Kina kan glömma att någonsin få det som vi har det.
  (Och därmed i princip skjuta allt ifrån oss, vem vill vara utan dagens bekvämligheter?)
  Framtiden är ju långt ifrån nattsvart, utan i våra händer.
  Och med internets utveckling går allt bara snabbare än redan för några få år sedan.
  Det viktiga är vad Rosling påpekar: informationen om dessa saker måste vara fri och enkelt tillgänglig, så att världens medborgare inte fokuserar på fel saker i uppgivenhetens namn.

 3. mrperfect72 skriver:

  Isen vid polerna smaelter likvael. Kan en minskning till laat saega en biljon maenniskor saekra att maenskligheten och naturen oeverlever i en hygglig tillvaro ytterligare en stund? Ja/Nej? Ingen vet, men jag tror personligen det vore en sund tanke.

  Professorn beskriver hur det troligtvis kommer bli, (Var det 9 biljoner som ska tuffa runt i bensinslukande bilar?) men om det kommer paaverka den globala uppvaermningen eller ej tar inte denne individ upp alls.

  Han aer enbart lycklig oever sitt lilla statisikprogram och tydligen helt noejd med ytterligare en befolkningsoekning saa laenge han kan briljera med sin nyvunna presentationsteknik.

  Daer kan han sitta i sitt lilla luftslott med en fin hacka dollar och sippa paa sin kylda mangoshake och aircondition paa full effekt naer Isbjoernarna saknar is etc.

  • Magnusgus@AD skriver:

   Väx upp.
   Att förneka att världen går åt rätt håll leder ingen vart.
   Allt går inte åt rätt håll, visst, men skjut inte budbäraren av det andra.

 4. Josef Boberg skriver:

  ”…Jag vill gå så långt som att hävda att det är organisationer som SIDA o FN som bromsar utvecklingen genom sina katastrofrapporter och återkommande larm. …

  Jag vill nog gå ett steg till – och direkt påstå att dom SKAPAR katastrofer – både mänskliga = ekonomiska och andra, tyvärr tyvärr… 😥

 5. oscar berven skriver:

  hey friends, något OT men denna text kanske inte ratas ändock. Många andra texter emanerar utifrån den såsom mediawiki den är. Josef känner ju till mitt tillhåll. Frågor & kritik är välkommet!

  the game of democracy

  • Magnusgus@AD skriver:

   Mkt bra text, Oscar!! Tack!

   • oscar berven skriver:

    tack för det!

    I en text med både ”affekt & efterforskning” kan det dock uppstå missar, feltänk osv … säg till! Men man skall ju inte omrevidera samma text kanske heller utan skriva en ny om inte annat.

 6. Mr.Sanning skriver:

  Välkommen till verkligheten! Nu skall du bara göra samma djupdykning i hur demokrati och vad staten och skatt _verkligen_ är så är du snart helt i verkligheten.

 7. mrperfect72 skriver:

  Min matematiklaerare, Floreby, fraagade oss.
  – Vet ni hur man boejer ordet loegn?
  – Loegn, foerbannad loegn och statistik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s