Vad väljer unga 2010?

De unga kommer sannolikt vilja ha mer demokrati, som de flesta av oss, och helst över internet. Låt mig berätta varför och rösta sedan gärna i slutet av artikeln!

Följande artikel beskriver hur arbetslösheten breder ut sig bland ungdomar:
”Ljusnande framtid långt borta för unga”:
http://www.dn.se/sthlm/ljusnande-framtid-langt-borta-for-unga-1.880823

Följande artikel beskriver framtidens arbetslöshet i tal:
”Massarbetslöshet väntar unga”:
http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=506872

Följande artikel beskriver hur miljöpartiet samarbetar med borgerligheten om att öka arbetskraftsinvandringen:
”Regeringspartierna och MP fortsätter att samarbeta”:
http://www.dn.se/opinion/debatt/regeringspartierna-och-mp-fortsatter-att-samarbeta-1.899853

SD’s retorik om att det är invandringens fel att folk har det knapert kan bli tilltalande i denna extrema situation och kan sammafattas: ”uppmuntra en ökad återvandring” samt ”Det bästa både för svenskarna” … ”vore om många invandrare återvänder till sina hemländer.” samt ”Alla människor måste få känna att de tillhör ett folk.”

Kombinerar citaten ovan med nästan obefintlig intern demokrati inom SD, får man en slogan som liknar: ”Ein Reich, Ein Volk, Ein Fuhrer.” d.v.s. ”ett rike, ett folk, en ledare”. Ord som påminner oss om en viss välkammad herre i Tyskland t.o.m. andra världskrigets slut 1945.

SD kan kanske tilltala ungdomar som inte känner till historien, men knappast de som varit vakna under historielektionerna. Men å andra sidan antyder den första artikeln om arbetslösa ungdomar till att detta kan vara fallet. Ungdomarna är kanske jubelidioter? Vad gäller fildelning har SD tillsvidare inte mycket att komma med mer än ett utspel:

Jimmie åkesson – Jag är en fildelare
http://www.newsmill.se/artikel/2009/05/29/jag-ar-en-fildelare

Piratpartiet om Jimmie åkessons utspel
http://www.newsmill.se/artikel/2009/05/29/sds-informationspolitik-ar-ett-skamt

Men, ja. SD kommer sannolik få med sig en liten andel ungdomar, speciellt killar med problem i skolan eller som är arbetslösa, speciellt på den skånska landsbygden. SD kan komma in. Folk visar sitt missnöje med sittande elits obalans och hoppas tyvärr på en odemokratisk rasistisk elit. Det verkar som om en SD-röst kommer bli en röst i papperskorgen. För ingen verkar vilja samarbeta med SD?.

Striden mellan Piratpartiet och SD om de arga unga männen verkar ganska klarsynt, men kanske de unga faktiskt har anledning att vara lite purkna. Inga jobb och piratstämpel. Jag har sympati.

Piratpartiet verkar ytterst intressant men bryr sig endast om piratfrågorna och lämnar i princip sitt mandat till högstbjudande eller skolkar i de andra frågorna. Kanske en fungerande taktik för fri fildelning, men kommer ungdomarna att gynnas ekonomiskt inom andra områden som ex. jobb, bidrag eller inkomst? Nej, sannolikt inte. PP visar upp ett ytterst vekt kommunalt ptrogram. I EU-valet kan man rösta på Piratpartiet men knappast i riksdagsvalet. ”Fel” regering har helt enkelt alltför stora konsekvenser för många av oss ungdomar.

Samarbetet med miljöpartiet som kan uppstå med Piratpartiet efter valet 2010 kommer sannolikt i så fall leda till koalitionen V, MP och S … som vanligt. Visst skulle det kunna leda till minskad arbetslöshet, men p.g.a. EU-medlemskapet ser jag inte det som realistiskt.

Låtsasjobb och utbildningar i navelskådning kan skapa sysselsättning, och visst skulle V och MP kanske kunna lyckas att dra med sig de så kallade ”socialdemokraterna” in i solidarisk arbetstidsförkortning trots att både ”sosialismen” och ”demokratin” i princip avskaffats i ”socialdemokraterna”, men något säger mig att de hellre samarbetar med de borgerliga mittenpartierna.

Socialdemokraterna tilltalar inte ungdomarna längre och det beror på ett alltför borgerligt styre av partiet. Det är svårt att skilja socialdemokraterna från alliansens mittenpartier. ”Socialisterna” i socialdemokraterna har helt enkelt blivit borgarbrackor på gamla dar även om de som inte är helt under isen i senilitet fattat att partiet blivit borgerligt. http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1486&blogg=34424

De flesta ungdomar har ingen aning om sambandet mellan arbetslösheten och EU-medlemskapet riktigt än även om det sakta börjat ljusna för folk, så kanske det kan funka för Piratpartiet i alla fall. Ja. Piratpartiet blir ett tänkbart alternativ pga. visad samarbetsvilja med gröna gruppen i EU.

V eller MP? Jomenvisst. En ung person som gillar fildelning kan påverka huruvida politiken blir borgerlig eller vänstervriden genom att välja V eller MP eftersom de har liknande agenda i piratfrågan. Alltså V för arbetslösa ungdomar och MP för de med rika föräldrar.

Centern kommer knappast klara sig i längden.
Snart är hälften av våra väljare borta. http://erikhultin.se/07/snart-ar-halften-av-vara-valjare.php

Alliansen har nog gjort sitt för ett bra tag, tror jag, om inte en ny regering mutas att strula till det med ett nytt lägligt herrgårdsinköp och nytt buffelbeteende.

Kombinationen Piratpartiet och direktdemokrati kan bli intressant, men det betyder i längden att ungdomarna kommer dominera politiken helt från sina datorer utan inflytande av gamlingarna.

Ett annat alternativ som skulle bli otroligt intressant vore att rita om kartan fullständigt i valet 2010 med Demokratiskt Intiativ http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/06/ny-slags-allians-mojlig-2010/ eller det direktdemokratiska partiet www.aktivdemokrati.se Fundera på saken!

Fler artiklar:
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3243625.svd
http://gotlandsenahanda.tumblr.com/post/162699065/att-veta-var-man-st-r

Aldrig aktuellt att ha samröre med SD

Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vad väljer unga 2010?

 1. Erik Hellsborn skriver:

  Ja, alla vi som röstar på SD är korkade, okunniga förlorare.
  Tanken har aldrig slagit dig att folk som röstar på SD faktiskt gör det för att deras värderingar överensstämmer med partiets?

 2. Grå skriver:

  [Trolling modererad] /Moderatorn

 3. Erik Hellsborn skriver:

  Det existerar inget ”33-punktsprogram”. Vad som existerar är ett uttalande från ett riksårsmöte för ett antal år sedan. Det var varken ett program eller ett programtillägg (något ”partiprogram” har vi inte ens, bara princip- och handlingsprogram) utan del av en debattinbjudan till Folkpartiet.

  Vad hade detta förresten med denna bloggpost / min kommentar att göra?

 4. mrperfect72 skriver:

  Nej, Erik. Endast ett faatal av de ungdomar som roestar paa SD tror paa programmet. De aer bara irriterade paa ett utlaendskt undomsgaeng som de ibland blir foertryckta av, eller en mobbare i skolan som raakar vara invandrare. Vissa har kanske rasistiska foeraeldrar och liknande.

  De hatar nog extrema religioesa i allmaenhet, visserligen hatar de kanske muslimer mer aen kristna extremister, men de bejakar inte kristna vaerderingar alls, tror jag. De tror inte paa gud, djaevulen eller ens jultomten. Ej heller kyrkklockor som vaecker dem efter en bra loerdagskvaell.

  De tror inte paa att Jimmie kan loesa fildelningen aat dem, men de tycker att vissa ska aaka hem, helt klart. Daerfoer roestar de paa SD.

  …de har rent kaenslomaessigt valt ett parti som egentligen inte foeretrader dem alls vael och det gaeller de flesta ungdomar i alla partier.

  Endast http://www.aktivdemokrati.se kommer foeretraeda dem vael.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s