Omröstning – Vad vilseleder Falkvinge?

Falkvinge tror på fullt allvar, precis som ledare i andra småpartier att PP har en chans i riksdagsvalet och visst kan väl det stämma att de har en liten chans, med betoning på liten. Inse faktum! Chansen är minimal.

Visserligen kommer folk fram och klagar på FRA-lagen när jag tar upp diskussionen genom att ha ett Piratpartiet-plakat framme men de som protesterar utgör ändå en bråkdel av befolkningen och när det väl kommer till kritan kommer majoriteten av dem luras in i höger- eller vänsterfållan som vanligt.

Anledningen att det är svårt att som ett litet parti ta sig in heter 4%-spärr och en likriktad massmedia som gynnar de redan etablerade partierna. En extrem mängd vallokaler blir i princip omöjligt att vakta för ett litet parti. Detta har de etablerade partierna fixat. Som systemet ser ut idag kan våra valsedlar slängas eller täckas över av de redan etablerade partierna.

Jag vill inte tro att det beror på okunnighet att Falkvinge ignorerar de argument vi för fram i www.aktivdemokrati.se eftersom han verkar ha mer än normalintelligens så min slutsats är att det beror på något helt annat.

Mina teorier är följande:

1. Ett mycket stort ego hos Rick Falkvinge. – Inget ovanligt alls att ledare lider av extrem Narcissism. Att de som omger honom hjälper till att förstärka är ett helt vanligt mänskligt beteende. Rick blir i detta sammanhang frivilligt/ofrivilligt hjärntvättad in i ett behagligt tillstånd av ja-sägande undersåtar.

Folket har alltid någon påläggskalv som de sätter över sig och vårdar till storhet. …Detta och inget annat är roten från vilket tyrrani blommar; När han inledningsvis framträder är han en beskyddare
/ Platon

2. Girighet – Att i positionen som förhandlare och ledare åt ett vågmästarparti kunna tillskansa sig personliga fördelar.

3. Att han tycker att vi helt enkelt har fel i www.aktivdemokrati.se men inte orkar ta debatten. – Detta vore en aning olyckligt. Jag menar, om nu Falkvinge har rätt i att samarbete INTE är en bra sak eller att Falkvinge inte orkar komma till nya insikter…hur bra är det?

4. Oförmåga att kunna föreställa sig att andra saker är viktiga för människor. – Visst är FRA-lagen och fildelning viktiga saker, men folk har faktiskt åsikter i fler frågor generellt sett. Alla piratpartister är inte pedofiler eller fildelare som samtidigt badar i pengar och sitter på sin kammare hela dagen framför datorn. Skattepolitik, vård skola och omsorg är saker som folk har åsikter om.

www.aktivdemokrati.se‘s standardfråga: – Vad tror du?

Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Omröstning – Vad vilseleder Falkvinge?

 1. Mikael Nilsson skriver:

  Exakt vilka argument menar du har bäring på piratpartiet? Piratpartiet har ju liksom inget emot att ni ställer upp i val, eller är det något mer direkt rörande piratpartiet som du tänker på?

 2. Med tanke på att precis samma argument framfördes om EU-valet, så vad är din poäng?

 3. Under punkt 3 nämner du ”samarbete”. Jag antar att du då syftar på en teknisk valallians.

  Redan de första dagarna 2006 försökte Aktiv Demokrati ta över (ja, faktiskt) Piratpartiet. AD drog hem strax under 100 röster; Piratpartiet strax under 35000.

  Om det är ett ”samarbete” du är ute efter, så bör du leta efter någon jämnstark part, så att båda parter tjänar på det. Det är uteslutet för Piratpartiet att ge upp det starkaste som partiet har — sin identitet — för att få mer makt. Då vore vi redan en del av etablissemanget.

  Det låter som om du är kritisk till att PP — eller rättare sagt jag — inte ens övervägt frågan. Det har vi (förra styrelsen) gjort noga, och kommit fram till att sådana samarbeten inte gynnar oss.

  Om du med det kallar mig för narcissist — hey, go ahead.

  • Kasta ideologierna på soptippen skriver:

   ”ta över PP”…
   Smickrande med de orden faktiskt..!
   Men det luktar demonisering lång väg.
   Hur kan några foruminlägg ses som övertagsförsök?
   Varför, Rick?

 4. Mollemand skriver:

  This is one of the most bizarre posts I’ve ever read. Apart from the author being a big green envious monster, I don’t know even what it was intended to revile?

  If it was not written during an acid trip, I urge you to seek help. Seriously!

  With the very best hopes for your health,

  Mollemand

 5. Tor skriver:

  ”En extrem mängd vallokaler blir i princip omöjligt att vakta för ett litet parti”

  Det har ju redan piratpartiet visat att man kan. Att det sedan finns inslag av valfusk är sedan naturligtvis principiellt sett förkastligt men kan nog knappast sägas påverka valresultatet i någon nämnvärd utsträckning.

  Jag kan hålla med om att det är långt ifrån säkert att PP klarar att ta sig in i riksdagen, men även om det är svårt så är det knappast hopplöst.

 6. Det är jävligt anmärkningsvärt att någon som förespråkar direktdemokrati gör en ”omröstning” med frågor som alla är vinklade.

  Min personliga åsikt är att inget parti ska verka som inkörsport för alla jäkla udda konstigheter som finns in till riksdagen. Piratpartiet är inte aktivdemokrati och aktivdemokrati är inte Piratpartiet. Det vore helt odemokratiskt att lyfta in ett litet parti som inte skulle få någon representation i riksdagen bara för sakens skull. Om du nu undrar varför AD inte får nått stöd så kan jag upplysa dig om att de är väldigt simpelt, man får det stöd av väljarna som man förtjänar och det är så det fungerar i en demokrati. Varje parti är direkt representerat av sina väljare. Personligen tycker jag att det är mycket motsägelsefullt att både förespråka direkt demokrati och att lyfta in partier som inte har väljarstöd i riksdagen, vart ligger den direkta demokratin?

  Med den oseriösitet du håller i dina ställningstaganden och det faktum att du är direkt motsägelsefull mot dig själv i och med att du inte verkar stå för direkt demokrati utan vinklad demokrati, plus att inget parti borde verka för att lyfta in något annat än sina egna åsikter i riksdagen tycker jag att de är rätt uppenbart varför det inte inletts nått samarbete.

 7. Grå skriver:

  Jag har noggrant läst igenom vad Aktiv demokrati står för och gillar det mesta även om jag ser en del farhågor för elitism där de engagerade och teknologiskt kunniga bestämmer (teknokrati) medan resten inte får något inflytande att tala om.

  Hur som helst är det så att just Piratpartiets hela strategi att påverka bygger på vågmästarrollen, något som är inkompatibelt med det sätt som Aktiv demokrati tänkt fungera.

  För att få igenom sin politik är jag rädd att Aktiv demokrati måste få egen majoritet, eller åtminstone bli så stort att de själva kan bilda regering utan att vara i koalition med något annat parti. Att vara i koalition innebär nämligen förhandlingar och kompromisser, något jag inte kan se att Aktiv demokrati skulle kunna ägna sig åt samtidigt som dess principer behålls.

  Detta kan inte uppnås genom valsamarbete, koalition, sammanslagning eller liknande. Det ena sättet är att med egen kraft bli stora, och det andra sättet är att övertala ett eller flera av de större partierna att totalt förändra sig och istället anamma Aktiv demokratis plattform. En möjlig väg är förstås att visa vad partiet går för på det lokala planet och att det är ett reellt alternativ. Samma problem, men i mindre skala.

  Att övertala enskilda politiker att gå med är teoretiskt sett också en möjlighet, men betänk att politiker på riksnivå är yrkespolitiker och i princip ser till att bli av med sitt jobb vid nästa val om de bryter mot sitt parti.

  Den sista möjligheten jag ser är att genom de existerande politiska kanalerna få ett annat parti att lägga fram era förslag på ändringar som grundlagsändringar av regeringsformen. Detta skulle kräva att en majoritet röstar igenom det två gånger med ett riksdagsval mellan och skulle efter genomförandet i praktiken upphäva det nuvarande flerpartipolitiska systemet och ersätta det med ett nollpartisystem.

 8. mrperfect72 skriver:

  Grå:
  AD är kompatibelt med vågmästarrollen. De medlemmar som vill stoedja bildandet av en majoritetsregering kan göra detta om de vill och sedan stödja majoritetsregeringeni sitt val av delegater eller egen roestning.

  De som vill att AD ska vara vågmästare med en minoritetsregering som kräver stöd kan gjöra detta också. I de fall blocken är oeniga får medlemmarna möjligheten att avgöra som vågmästare om partiet är litet.

  Blir partiet stort kommer fler och fler nybildade grupperingar att välja att formera sig inom partiet helt enkelt p.g.a. 4%-spärren.

  Mattias Andersson:
  Tycker att det är bra att jag som förespråkar direktdemokrati gör en ”omröstning” med frågor som alla är vinklade på olika vis så det lockar till debatt och tänkande.

  Fildelningsfrågan ses som en “jäkla udda konstighet” av S och Alliansen, men inte av mig. Folket och S-medlemmarna ser inte ”UT UR EU” som en udda konstighet, men det gjör majoriteten av eliten i S.

  Konstigheter som inte har medlemstöd kommer knappast läggas som förslag i riksdagen. Vad skulle poängen med det vara? Att bli nedröstad i riksdagen?

  Jag är Pirat, feminist, invandringsskeptisk, socialist, miljömedveten, mediterar och är emot kyrkors klockringningar. Jag ser ingen motsättning i det.

  Vissa vill skapa motsättningar genom att splittra oss i olika grupperingar så folket röst inte kan få inflytande. (4%-spärren) Varför vill du lura in PP i denna fälla?

  Att förespråka direkt demokrati och att lyfta in partier som har väljarstöd i riksdagen i proportionerlig andel är demoratiskt. Att låsa nya initiativ ute med 4%-spärr, massvis med vallokaler, avsaknad av partistöd, kasta bort deras valsedlar etc. är direkt odemokratiskt anser jag (OCH majoriteten i PP antar jag).

  Tor:
  Hoppas du har rätt for PP’s skull … annars hade samarbete varit bättre för PP’s sak.

  Mollemand:
  Tack för din omtanke om mitt förstånd. Jag använder inga droger

  Rick Falkvinge:
  Ja. Jag syftar på en valallians. Hur exakt den ska se ut är givetvis öppet för diskussion i så fall.

  Nja, Aktiv Demokrati ville att Piratpartiet skulle ta till sig direktdemokratiska principer så att PP skulle bli starkt i andra frågor genom direkt medlemsmakt i dem eller helt enkelt gå med i http://www.aktivdemokrati.se för att den vägen genom folket faktiskt få mandat i riksdagen för de sakfrågor som PP står för.

  Piraterna som en minoritet kommer ha exakt samma moejlighet att utpressa, men med skillnaden att de garanterat får in folk i riksdagen SOM FAKTISKT KAN utpressa riksdagspartierna. Kommer man inte in har man ingen talan pga. 4%-spaerren.

  Att Piratpartiet tar hem strax under 35000 röster betyder inte att en mer aktiv demokrati skulle vara vare sig rätt eller fel för piratpartiet, men kanske vi då skulle kunnat ansluta ännu fler i leden som tvekade p.g.a. att PP som parti ignorerar alla andra frågor som är viktiga för folk.

  Att 85 personer faktiskt röstade http://www.aktivdemokrti.se trots att vi inte hade den minsta chans att komma in kan antyda detta.

  AD kommer samarbeta med PP även om AD växer förbi PP och vi skulle aldrig stjäla piratpartiets identitet och själ om så endast en PP-medlem vill ha den kvar. Du kan gjärna ha en piratmössa på dig i http://www.aktivdemokrati.se, Rick. 🙂

  AD kommer aldrig bli en del av etablissemanget. Vi är ett medlemstyrt parti. Grattis till din nya lön förresten. I AD kan du ha samma löneanspråk och folk kan direkt rösta om huruvida du ska ha denna lön eller ej.

  Ok, kanske det var det en spekulation som var helt fel att du toppstyr partiet, Rick. Om du har en medlemsvald styrelse som fattar beslut med eftertanke och inte är dina personliga ”ja”-sägare så är ju den spekulationen helt felaktig.

  Ok. Om ni inte vill överväga det nu så hoppas jag att ni kommer överväga det i framtiden om ni inte kommer in i riksdagen.

  Jag känner djupt inom mig att ”democracy on demand” ligger helt i tiden och hoppas att fler inser detta och vågar rösta på http://www.aktivdemokrati.se i framtiden.

  Kanske vi är ute för tidigt. Kanske efterfrågan kommer när ungdomarna vaknar upp och inser att det finns fler frågor än PP’s och att man faktiskt inte måste välja mellan ett fåtal extrema obalanserade partier för att vakta demokratin effektivt.

  Och vad gaeller Narcissistisk personlighetsstörning, kan man ha den kvar som ledare foer en pp-grupp. Jag ser inte hur det skulle foeraendras alls. Endast organisationsformen och chansen till inflytande. 😉

 9. Grå skriver:

  Jag tror du missförstod mig när jag talade om att Aktiv demokratis politik är inkompatibelt med vågmästarrollen. Jag pratade inte om Aktiv demokrati i sig, vars politik jag mycket väl kan tänka mig fungera väl i en sådan roll.
  Det jag försökte påpeka var att AD:s politik inte fungerar tillsammans med just Piratpartiets vågmästarstrategi som bygger på principen att endast kämpa för demokrati, medborgarrätt, och förändrad immaterialrätt. Piratpartiets strategi för att få maximalt utslag i dessa frågor bygger på att använda resten av frågorna att förhandla om. Enkelt sagt: priset för att bli statsminister är att bjuda bäst i dessa frågor, och får därmed stöd i resten.
  Detta är i grunden ett ganska cyniskt utnyttjande av det nuvarande systemet, men faktum är att alla partier som inte har egen majoritet spelar exakt det spelet, men berättar inte för väljarna i förväg vad de kan tänka sig att förhandla bort.
  Eftersom AD bygger på principen att medlemmarna bestämmer hur representanterna ska rösta är det alltså omöjligt att ha båda dessa strategier samtidigt.

  På det hela taget betraktar jag Piratpartiet som en patchning av det nuvarande systemet. Partiet är ute efter att fixa de allvarligaste felen så snabbt som möjligt.
  Aktiv demokrati å andra sidan kan mycket väl vara den mer långsiktiga lösning som behövs för att hindra problemen att uppkomma överhuvudtaget.
  Just nu tänker jag fortsätta att kämpa för att få in Piratpartiet i riksdagen. Om allt går vägen blir då PP snart onödigt. Då kan jag mycket väl tänka mig att hjälpa Aktiv demokrati, även om jag fortfarande har vissa farhågor och tveksamheter, men jag gillar absolut grundidén.

 10. MrPerfect72 skriver:

  Grå:
  Jo. Men Piratpartiets strategi kan förändras beroende på om strategin kan antas fungera eller ej. Var pragmatiska! Jag hoppas och ber för att styrelsen och medlemmarna i PP kan komma till denna insikt innan valet snarare än efter valet. Då kanske vi kan spara oss 4 år av vanstyre i piratfrågan.

  Vi är ute i god tid. Låt åtminstone opinionen styra valet av er strategi!

  Nej. Helt fel. De som vill ha en hård strategi genom AD, ex. en pp-grupp inom AD kan ha exakt samma strategi som PP har idag OCH SAMTIDIGT med större sannolikhet komma in i riksdagen med exakt det mandat pp-gruppen förtjänar.

  ok. Om Piratpartiet fungerar likt som en patchning av det nuvarande systemet kan patchningen misslyckas helt genom att ex. 4%-spärren saboterar uppdateringen.

  Om PP-slinker in med sin patchning och samtidigt andra patchar kommer in som ex. ”Folkomröstning om EU”-patchen, ”Femisist”-patchen så finns det ingen direkt motsättning i det, eller? Det reparerar fler fel i systemet.

  ”de allvarligaste felen” har ofta med varann att göra dessutom, men det kan vara svårt att upptäcka om man har en alltför fokuserad syn på endast sin egna patch.

  Det skulle dessutom kanske gå snabbare om pp-gruppens representanter garanterat kommer in detta val.

  Jo, eftersom Aktiv Demokrati, helt riktigt kan utgöra den mer långsiktiga lösningen som behövs för att hindra problemen att uppkomma överhuvudtaget igen borde vi som jag ser det, eftersom vi är ute i god tid, satsa på demokrati-patch 2.0 i stället för en piratparti-patch som riskerar att bli utkastad av 4%-spärren.

  Personligen skulle jag dessutom vilja att de som tvekar mellan PP och ett annat parti ska känna att de med stort lugn kan gynna PP och samtidigt få gehör för sina andra åsikter utan att tvingas rösta på ett parti som knappast företräder deras åsikter alls.

  Ta exemplet SD. Varför ska ungdomar som ogillar invandringspolitiken rösta på SD i stället för PP för att förhindra att S+V+MP+PP öppnar upp gränserna på vid gavel? Ungdomar har inte speciellt ”kristna värderingar”. Ungdomar vill inte bevara kristen kultur. 60% gillar buddhismen mer. De är inte rasister med marschkängor, men de vill kanske stoppa invandringen. De viftar inte titt som tätt med svenska flaggan och de rakar inte skallen, MEN de vill inte heller att 50 miljoner muslimer ska flytta in i deras grannskap. Ungdomar har sina egna subkulturer numera OCH visst fildelar de ofta en hel del, men det är faktiskt inte det enda de tänker på.

 11. mrperfect72 skriver:

  Nya konspirationsteorier:

  Piratpartiet styrs genom infiltration fraan Socialdemokraterna i syfte att trygga att SD inte kommer in samtidigt som Bodstromsamhaellet kan fortsaetta att byggas eftersom PP inte heller kommer in.

  FI styrs av V och MP som lockar bort kvinnoroester fraan de borgerliga partierna men de samarbetar inte eftersom huvudsyftet aer inte att komma in i riksdagen.

 12. mrperfect72 skriver:

  Mikael Nilsson har en kommentar (nr1) som jag missat.

  ”Piratpartiet har ju liksom inget emot att ni ställer upp i val” …

  Socialdemokraterna har ju liksom inget emot att PP ställer upp i val …

  Hmm… man undrar. Jag tror Eliten i ex. S vill att PP, FI och alla mindre alternativ ska staella upp i val OCH MISSLYCKAS. De har kanske helt enkelt infiltrerat partiernas styrelser foer att se till att just detta sker.

  Det skulle dessutom kunna foerklara varfoer http://www.aktivdemokrati.se attackeras med en maengd dubbelpartier med samma innehaall.

  Alla som inte vill samarbeta foer att naa riksdagen aer helt givet misstaenkta infiltratoerer.

 13. Josef Boberg skriver:

  (Modererade text som avviker fran saken/ Mrperfect72)

 14. Jacques Lemans skriver:

  Grå:
  AD är kompatibelt med vågmästarrollen. De medlemmar som vill stoedja bildandet av en majoritetsregering kan göra detta om de vill och sedan stödja majoritetsregeringeni sitt val av delegater eller egen roestning.

  De som vill att AD ska vara vågmästare med en minoritetsregering som kräver stöd kan gjöra detta också. I de fall blocken är oeniga får medlemmarna möjligheten att avgöra som vågmästare om partiet är litet.

  Blir partiet stort kommer fler och fler nybildade grupperingar att välja att formera sig inom partiet helt enkelt p.g.a. 4%-spärren.

  Mattias Andersson:
  Tycker att det är bra att jag som förespråkar direktdemokrati gör en ”omröstning” med frågor som alla är vinklade på olika vis så det lockar till debatt och tänkande.

  Fildelningsfrågan ses som en “jäkla udda konstighet” av S och Alliansen, men inte av mig. Folket och S-medlemmarna ser inte "UT UR EU" som en udda konstighet, men det gjör majoriteten av eliten i S.

  Konstigheter som inte har medlemstöd kommer knappast läggas som förslag i riksdagen. Vad skulle poängen med det vara? Att bli nedröstad i riksdagen?

  Jag är Pirat, feminist, invandringsskeptisk, socialist, miljömedveten, mediterar och är emot kyrkors klockringningar. Jag ser ingen motsättning i det.

  Vissa vill skapa motsättningar genom att splittra oss i olika grupperingar så folket röst inte kan få inflytande. (4%-spärren) Varför vill du lura in PP i denna fälla?

  Att förespråka direkt demokrati och att lyfta in partier som har väljarstöd i riksdagen i proportionerlig andel är demoratiskt. Att låsa nya initiativ ute med 4%-spärr, massvis med vallokaler, avsaknad av partistöd, kasta bort deras valsedlar etc. är direkt odemokratiskt anser jag (OCH majoriteten i PP antar jag).

  Tor:
  Hoppas du har rätt for PP's skull … annars hade samarbete varit bättre för PP's sak.

  Mollemand:
  Tack för din omtanke om mitt förstånd. Jag använder inga droger

  Rick Falkvinge:
  Ja. Jag syftar på en valallians. Hur exakt den ska se ut är givetvis öppet för diskussion i så fall.

  Nja, Aktiv Demokrati ville att Piratpartiet skulle ta till sig direktdemokratiska principer så att PP skulle bli starkt i andra frågor genom direkt medlemsmakt i dem eller helt enkelt gå med i http://www.aktivdemokrati.se för att den vägen genom folket faktiskt få mandat i riksdagen för de sakfrågor som PP står för.

  Piraterna som en minoritet kommer ha exakt samma moejlighet att utpressa, men med skillnaden att de garanterat får in folk i riksdagen SOM FAKTISKT KAN utpressa riksdagspartierna. Kommer man inte in har man ingen talan pga. 4%-spaerren.

  Att Piratpartiet tar hem strax under 35000 röster betyder inte att en mer aktiv demokrati skulle vara vare sig rätt eller fel för piratpartiet, men kanske vi då skulle kunnat ansluta ännu fler i leden som tvekade p.g.a. att PP som parti ignorerar alla andra frågor som är viktiga för folk.

  Att 85 personer faktiskt röstade http://www.aktivdemokrti.se trots att vi inte hade den minsta chans att komma in kan antyda detta.

  AD kommer samarbeta med PP även om AD växer förbi PP och vi skulle aldrig stjäla piratpartiets identitet och själ om så endast en PP-medlem vill ha den kvar. Du kan gjärna ha en piratmössa på dig i http://www.aktivdemokrati.se, Rick. 🙂

  AD kommer aldrig bli en del av etablissemanget. Vi är ett medlemstyrt parti. Grattis till din nya lön förresten. I AD kan du ha samma löneanspråk och folk kan direkt rösta om huruvida du ska ha denna lön eller ej.

  Ok, kanske det var det en spekulation som var helt fel att du toppstyr partiet, Rick. Om du har en medlemsvald styrelse som fattar beslut med eftertanke och inte är dina personliga "ja"-sägare så är ju den spekulationen helt felaktig.

  Ok. Om ni inte vill överväga det nu så hoppas jag att ni kommer överväga det i framtiden om ni inte kommer in i riksdagen.

  Jag känner djupt inom mig att "democracy on demand" ligger helt i tiden och hoppas att fler inser detta och vågar rösta på http://www.aktivdemokrati.se i framtiden.

  Kanske vi är ute för tidigt. Kanske efterfrågan kommer när ungdomarna vaknar upp och inser att det finns fler frågor än PP's och att man faktiskt inte måste välja mellan ett fåtal extrema obalanserade partier för att vakta demokratin effektivt.

  Och vad gaeller Narcissistisk personlighetsstörning, kan man ha den kvar som ledare foer en pp-grupp. Jag ser inte hur det skulle foeraendras alls. Endast organisationsformen och chansen till inflytande. ;-);. All the best!!

 15. Josef Boberg skriver:

  Aktiv ValSamverkan ❗

  = namnidé för ett helt nytt RiksdagsParti för ValSamverkan – för alla icke nuvarande RiksdagsPartier (+ de RiksdagsPartier som riskerar att hamna under 4 % – spärren enligt opinionsundersökningar, kanske… 💡 )

  Wi i den följande texten – innefattar ALLA – ingen nämnd och ingen glömd (mig själv inkluderad).

  Jag är in i märgen övertygad om – att ifall Wi skall kunna få någon ”jävla ordning” i Riksdagen – inom överskådlig tid sett – så är nog en Aktiv ValSamverkan mellan ALLA småpartier en mycket mycket framkomlig väg – för att komma förbi 4 % – spärren, verkligen… 💡

  Ifall det kommer att innebära att t ex ”rasistpartier” också blir representerade i Riksdagen – så vaddå… – det speglar ju bara att företeelsen finns i samhället.

  Det är väl mångfalt bättre att dom får får frottera sig med andra icke rasister i Riksdagen – än att dom ställer till det ute i samhället i vanligt folks vardag – som t ex i Malmö osv – som jag ser det i vart fall.

  Det senare kan ju i värsta fallet leda till en total kollaps av den s k ”öppna demokratin”, faktiskt… – för det har ju hänt mer än en gång tidigare i wår kända världs historia, tyvärr tyvärr… 😥

  ”…Fyraprocentsspärren skulle kunna tänkas uppmuntra till partisammanslagningar och valteknisk samverkan, för att öka chanserna att komma in i riksdagen. Under perioden 1970-2007 har inga svenska partier som redan funnit i riksdagen slagits ihop med andra partier. Den enda gången då ett parti som redan funnits i riksdagen deltagit i valteknisk samverkan var 1985, då Centerpartiet och KDS (Kristdemokraterna) deltog i valteknisk samverkan under namnet Centern. …” – slut citat härifrån.

  Med andra ord – så har de etablerade RiksdagsPartierna – väldigt väldigt väl lyckats med att så split hos nya partier – så att dom aldrig har fått idén att Aktivt ValSameverka = de aldrig har fått en chans att komma in i Riksdagen. Med ett enda undantag – så har det här förhållandet nu varit bestående i ca 40 år ❗

  Därtill så är jag in i märgen övertygad om – att kategorin småpartier skulle få betydande flera röster av dom som röstar + en att en hel del ”soffligare” skulle rösta – ifall väljarna visste på förhand att det ej var en ”bortkastad” röst. I o f s kan jag ha fel i det – men det tror jag ej alls själv på.

  Med andra ord – så är det önskvärt att allt ”käbbel” småpartier emellan upphör ❗ (det gynnar ju enbart de etablerade = de MainStreamade RiksdagsPartierna, tyvärr tyvärr… 😥 ) + att det bokstavligt talat ”sliter livet ur” småpartierna som sådana = det blir ingen Energi över för att föra ut sitt budskap till valmanskåren = medborgarna.

  Ny Demokrati lyckades i o f s att av egen kraft ta sig in i Riksdagen 1991 – men det berodde nog mera på de kända ”artisterna” Bert Carlsson och Ian Wachtmeister – än på partiets politik – är jag tämligen säker på. Valen därefter blev ju ej så lysande, precis… – vilket kan vara bekräftelse nog av det.

  Piratpartiets framgångar i EU-valet – kan tolkas av den partiledningen – som att det nu är ”motorväg” för dem in i Riksdagen 2010. Men jag är ej alls övertygad om att det blir så, faktiskt…

  Så dom skulle nog – framför alla andra icke riksdagspartier – starkt överväga en ValSamverkan med ALLA andra småpartier i Aktiv ValSamverkan, är jag väldigt övertygad om – ifall dom har ambitionen att SÄKERT bli ett RiksdagsParti 2010. Personligen hoppas jag på att Rick Falkvinge kan tänka åt det här hållet – och blir en ”drivande kraft” för att realisera partiet Aktiv ValSamverkan – eller vad det nu kommer att kallas i slutändan.

  Det vore väl själve faen – ifall partier som ej är i Riksdagen – ej skulle kunna ge faen i allt ”käbbel” med andra småpartier före valet – och istället ge ”järnet” för att komma in i Riksdagen istället. Där kan dom ju sen ”käbbla” med varandra + det etablerade ”gänget” – så att det kommer att ”stå härliga till”, förhoppningsvis… 💡

  LITE VALMATEMATIK

  Det finns 349 ledamöter i Riksdagen. 4 % av dem = 14 ledamöter. Med andra ord så finns det minst 14 ”knapptryckarkneg” att fördela – bland de partier som deltar i Aktiv ValSamverkan – med ett valresultat för Aktiv ValSamverkan av + 4 %.

  Fördelningen partierna emellan – kan ju enkelt ske genom personvalskryssning. Valsedeln för Aktiv ValSamverkan kan utformas så – att det tydligt framgår vem som tillhör vilket parti. Alla väljare kryssar ju ej person – men fördelningen kan ju ordnas – i proportion till hur många som har gjort personval för respektive parti – eller alternativt i proportion till valresultatet i % – eller måhända än bättre = både och.

  Ifall jag vore partiledare för PP – så skulle jag ej ta risken att i kommande val – som ”ensamt parti” – få t ex 3,9 % av rikets röster = missa ca 14 ledamotsplatser i Riksdagen. Men å andra sidan – Rick Falkvinge är måhända just en sådan ”gambler” – vad vet jag.

  Oavsett hur den nu blir med PP som ”dragplåster” i Aktiv ValSamverkan (eller vad det nu kommer att kallas i slutändan) – är det ovanstående tänkvärt ❓ – undrar Josef

 16. Josef Boberg skriver:

  Hoppsan… – min föregående kommentar hamnade i spamfiltret, tyvärr tyvärr… 😥

 17. Magnusgus@AD skriver:

  Rick, hur menar du at PP skulle förlora sin identitet genom att delta i ett valtekniskt samarbete ala kd och centern på 80-talet?
  PP skulle få inflytande i ett samarbete i proportion till hur många personröster ni samlade.
  Och om alla PP-medlemmar gick med i AD skulle deras makt lätt utklassa mindre partier i de frågor PP bryr sig om.

 18. mrperfect72 skriver:

  Visst kan du ha raett Josef, men ibland kan det vara bra att poaentera risken med att ha allt foer stor personfixering i ett parti.

  ”Folket har alltid någon påläggskalv som de sätter över sig och vårdar till storhet. …Detta och inget annat är roten från vilket tyrrani blommar; När han inledningsvis framträder är han en beskyddare”
  / Platon
  http://aktivdemokrati.se/democracy_quotes_demokrati_citat.htm

  Om jag har fel saa aer ju ingen skada skedd foer daa finns det ingen som kan taa aat sig av detta. Har jag raett saa kan man se problemet klart och tydligt.

 19. mrperfect72 skriver:

  Josef skrev: ”Jag konstarerar att min ”bild med utsaga om betydelsen av någon jävla ordning på nationalekonomin” igår – på AD´s öppningsida – är borttagen idag. ”

  Konfirmerat. En till som har sett samma fel alltsaa. Du har alltsaa inte hallucinerat.

  Jag loggar in paa en terminal i Laos. Daer visas en gammal foerstasida upp. Forumet ser dessutom konstigt ut. Jag ser ex. ingen logga laengre. Vad kan detta bero paa?

  Hackning?
  Web10?

  Varfoer aer det skillnad paa http://www.aktivdemokrati.se och http://aktivdemokrati.se ?

 20. MrPerfect72 skriver:

  Innebaer detta att direktdemokrati on demand maaste foerpassas till vanliga vallokaler eller bankomater skilda fraan Internet eller aer det web10 som inte klarar trycket?

  • Magnusgus@AD skriver:

   Web10 är onekligen hårt belastat just nu iaf.
   Jag ligger på dem om anledningen till
   ”No suitable nodes are available to serve your request.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s