Avhoppen ökar

Partikanslierna styr, inte riksdagsledamöterna.

Vi har skrivit om det i många år här på Aktivdemokratis hemsidor. Nu kommer rösterna från de som inte orkar längre. Starkt att iaf våga berätta om hur det fungerar för svenska medborgare så att de har en chans att ställa saker och ting tillrätta i kommande val.

Anne-Marie Pålsson sa i samband med riksdagen i dag följande till Politikerbloggen och TV4Nyheterna:
– Den reella makten menar jag ligger i de centrala partikanslierna. Och där har man inte alls haft något intresse av att dela med sig av makten. Man har tyckt att det varit bekvämare att makten legat kvar i partikanslierna än överförs till riksdagen.

Kanske är det en av förklaringarna till att 30 riksdagsledamöter redan hoppat av sina uppdrag under innevarande mandatperiod.
Det är rekordmånga. Under föregående mandatperiod (åren 2002-2006) lämnade bara 13 ledamöter. Och mandatperioden innan dess (1998-2002) hoppade 20 ledamöter av.

– Omsättning är bra när den inte blir för stor. Jag tror att en riksdag blir aldrig bättre än sina ledamöters förmåga att komma ut. Och deras förmåga att komma ut handlar väldigt mycket om genomslag i media, konstaterar talmannen Per Westerberg.

När Anne-Marie Pålsson får frågan “Man har inte så mycket att säga till om som riksdagsledamot?” — då blir svaret:
– Nej, man har inte det. Väldigt lite.

Lösningen är givetvis att vi tar tillbaka makten och låter de som vill påverka politiken göra detta på ett öppet och transparent sätt, där alla med kunskaper tillåts delta och påverka.

Direkt makt via Aktivdemokrati är snart möjligt…

Magnus Gustavsson

medlem av Aktivdemokrati

Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Avhoppen ökar

 1. Pether Sörling skriver:

  Håller helt med, varför skall partitopparna sitta på allt riktigt inflytande.

 2. MrPerfect72 skriver:

  Om partiernas representanter skiljde sig aat infoer valen och om detta sedan kunde paaverka politiken saa kanske http://www.aktivdemokrati.se inte skulle behoevas. Daa skulle partiernas ledamoeter sannolikt kunna profilera sig baettre och vaeljarna ha ett baettre utbud. Sedan skulle ledamoeterna kunna strunta i partipiskan eftersom de valts in paa sina egna aasikter. Mer demokrati helt enkelt.

  Problemet som aaterstaar aer hur folket paa ett demokratiskt saett ska kunna kringaa partiernas egna valberedningar och ibland korrupta utrval av vilka personer som finns med som valbara kandidater paa listorna och daer behoevs det definitivt direktdemokrati.

  • Magnusgus@AD skriver:

   Jo, men detta resonemang förutsätter också att man tycker att den representativa modellen fungerar för att få fram den politiken man vill ha.
   Vi som inte tycker det är tvugna att ta besluten själva, via ett direktdemokratisk parti i alla fall.

 3. MrPerfect72 skriver:

  Jo, helt riktigt. Jag tycker inte alls att Sveriges modell fungerar saa bra som jag misstaenker att http://www.aktivdemokrati.se ‘s modell kommer fungera om bara folket kaenner sig lite mer trygga och sedan faar lite sjaelvfoertroende och vaeljer att roesta paa sig sjaelva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s