Det demokratiska verktyget

Hittade denna utmärkta site, med mkt bra information om hur medborgarna tillsammans kan använda internet (så som vi ännu har det…) som ett demokratiskt verktyg.

Så välformulerat!:

Politikernas mest använda manipulationsteknik är undanhållande av information. Om man ser en debatt så kan man tro att en av de mer personligt riktade manipulationsteknikerna är mest vanlig. Men när man tänker efter så inser man att effekten av politikernas käbblande blir att man får reda på väldigt lite faktisk information om vad de talar för eller emot. Det är det som gör att de medelst semantiska hårklyverier kan vifta bort väldigt mycket av det som sagts. Jag påpekar i kapitlet om bloggar och ”gammelmedia” att det egentligen inte finns någon orsak till att vi ska nöja oss med snabba, ytliga genomgångar som är lätta att vinkla när verktyget för att både läsa och skriva vettiga presentationer finns i varje hem. Det finns ingen orsak att vi ska nöja oss med mindre från våra politiker heller. När de refererar till en undersökning, utskottstänkande, händelse, vad som helst, så finns det inte längre någon orsak att inte kräva en sammanfattning på nätet som länkar till berörda och nämnda dokument.

Många av politikerna gillar inte internet. Det har gjort Undanhållande av information så mycket svårare.

Det är just detta som är det största problemet, vi får aldrig veta de verkliga argumenten och orsakerna till våra kära folkvaldas beslut!

Så vilka chanser har egentligen tredja stadsmakten eller vi väljare att fatta rationella beslut och välja in ”rätt” personer i vårt parlament? Nej, just det, inga alls mer eller mindre, istället ska vi välja dem som presenteras oss med motivet: ”om de missköter sig så blir de av med jobbet!”

Och detta skulle alltså vara den enda lilla garanti vi har emot maktmissbruk och korruption?

En säkerhetsventil som rostat fast sedan länge och egentligen aldrig varit konstruerad för att ge ngn verklig säkerhet, för hur ska väljarna kunna veta om de folkvalda gör ett bra jobb eller inte när massvis med relevant information saknas?

Slutsatsen kan bara bli att vi måste byta system så att informationen kan flöda fritt, och det enda sättet jag sett så här långt är just att de som ska fatta besluten också gör detta med full transparens. Och de enda som vill göra detta är faktiskt – vi själva. Vi har inget att dölja, vi vill veta hur det ligger till och varför något föreslås oss!

Om ett år är det val.

Magnus Gustavsson

medlem av Aktivdemokrati


Annonser
Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det demokratiska verktyget

 1. Ping: Allt för uppenbar vänskapskorruption « Aktivdemokrati's blogg

 2. Veritas skriver:

  Ja det finns många olika maipulationstekniker som används flitigt av våra folkvalda men de har det svårt idag tack vara att sådana som ni och även mig själv jämt påminner dem om bristerna i retoriken.

  Intressant har dock aldrig hört talas om ett parti som aktivdemokrati men ni låter faktiskt oerhört mycket vettigare än piratpartiet, vars partiledare har bland de märkligaste åsikter jag sett i svenska politiska sammanhang, ny demokrati och SD inkluderat. Återkommer och läser mer på er blogg, ni är förstås välkomna att göra detsamma på min.

  mvh

 3. Magnusgus@AD skriver:

  Tack för de orden, Satyagraha!
  Jag kollade in din blogg och ser att du mkt riktigt skriver efter ditt samvete. En egenskap som många verkar sakna, särskilt politiker ,som bara påstår detta.
  Hittade mkt intressant på din blogg, bla om massvaccinationen!
  Vad sägs som en ömsesidig bloggroll?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s