Vattenfall pungslår sina egna ägare, svenska folket

I detta pressmeddelande försöker Vattenfall bemöta anklagelserna om att man vinstmaximerar i kallt väder.

Bortsett från overifierbara påståenden om höga kostnader för att hålla Stenungsundsverket i hög beredskap så erkänner man indirekt sakförhållandena ändå, för är inte planerade underhållsarbeten i slutet av december en ny företeelse kanske…:

Samtidigt påstår intresseorganisationen Villaägarna att kraftproducenterna gör stora vinster på kundernas bekostnad. Man hävdar att det faktum att fem reaktorer – varav Vattenfall är huvudägare till fyra – stod stilla den 17 december medförde att kraftproducenterna ”reglerar utbudet av el för att maximera sina vinster”. Sanningen är att en stillastående reaktor innebär förlorade intäkter på i runda tal 10 Mkr per dag. Med normala priser så innebar de fyra stillastående reaktorerna förlorade intäkter på drygt 250 Mkr.

Det är naturligtvis olyckligt att flera reaktorer stod stilla men Vattenfall sätter alltid säkerheten i kärnkraftsproduktionen främst och startar inte driften förrän allt är absolut säkert. Vattenfall hade en reaktor ur drift för att åtgärda en ventil och tre genomgår planerade revisioner – varav två utför stora moderniseringar – som påbörjades under vårvintern och sensommaren.

Värre krokodiltårar kan jag knappt komma ihåg att jag sett…250 miljoner är ju ingenting om man räknar på Vattenfalls totala inkomstökning under de här kalla dygnen. (Vattenkraften och övriga kärnkraftverk får ju ett närmast perverst täckningsbidrag när det som brukar ge en intäkt på kanske 12 öre plötsligt betalas med 14-15 kronor!)

På en enda dag tog man igen dessa 250 miljoner flera ggr om, tjänade 1.2 miljarder!

Och jag väntar fortfarande på en förklaring varför alla ska betala samma löjligt höga pris på Nordpool en kall vinterdag när ett uppstartat reservkraftverk bara ökar den totala kostnaden med några procent?

Som om Scania skulle höja priset på samtliga lastbilar tillverkade under en viss dag med 500%, bara för att en enda åkare vill ha sin lastbil levererad på ett par dagar istället för att vänta den normala leveranstiden…

Kan någon, gärna folkpartist, förklara varför ni skapat en sådan elbörs?

Med en fungerande, transparent direktdemokrati enligt Aktivdemokratis modell hade ett sådant system aldrig blivit framröstat.

Pingat på Intressant.se

Magnus Gustavsson

Elkonsument

Annonser
Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vattenfall pungslår sina egna ägare, svenska folket

 1. mrperfect72 skriver:

  Aer du foervaanad? Enda sedan avregleringen och Mona Sahlins smilande i TV och de foersta chockerade maenniskorna ute i Sverige har jag vetat att detta spektakel inte aer oever aen.

  Vi maaste jobba haardare foer att faa bort politikeradeln fraan spakarna! – Vi maaste faa med oss fler maenniskor i partiet om vi ska kunna goera naagot aat dumheterna.

  Roett eller blaatt block efter valat goer naemligen ingen stoerre skillnad.

  • Magnusgus@AD skriver:

   Bara du inser att det vi fick inte var en avreglering utan en omreglering.
   Syftet var troligen två, dels att privata (och för den delen statliga) kraftproducenter skulle få en bra inkomst säkrad via en orolig, konstlad elmarknad.
   Denna skulle på sikt leda till vanföreställningen att mängden utbyggd elproduktion i Sverige inte är tillräcklig (”titta en kall dag måste ju Sverige IMPORTERA el !”), varför ny kärnkraft måste byggas.
   Där är vi idag, se vad folkpartiet propagerar för idag, men detta kunde faktiskt förutses från början.
   Det allra värsta är att det blir vi skattebetalre som igen kommer att få betala en kraftig kärnkraftsinvestering, istället för att i lugn och ro ställa om till förnyelsebar elproduktion, och investera i elbesparande teknik.

 2. mrperfect72 skriver:

  Hittills har kaernkraften inte betalat foersaekringar foer katastrofer.

  Betalar de ersaettning till Frankrike?
  http://www.greenpeace.org/international/news/radioactive-champagne-30-06-06

  Med Mona och Alliansen har vi snart radioaktiva boelder, tror jag. Om du inte aer modig nog att roesta paa http://www.aktivdemokrati.se saa roesta aatminstone INTE paa Mona och Alliansen!

 3. Ping: Elmarknaden, igen « Aktivdemokrati's blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s