Sverige, ett centrum för korruption!

Så vet vi då hur eliten i Sverige ser på hemliga donationer till politiska partier.  Det är ju helt sanslöst att de svenska partierna ska ha större okänd ekonomisk styrning än vad det annars så hårt kritiserade systemet i USA tillåter.

Europarådets enhet mot korruption har kritiserat de svenska reglerna men det kommer inte att bli någon förändring, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Vi har flera gånger förklarat hur det svenska systemet är uppbyggt, och hittills har det fungerat relativt väl, säger hon.

Blir det några förändringar?

– Nej, det är inga sådana planerade.

Varför inte?

– Jag tycker inte de är befogade.

Nähä.

För ett år sedan kritiserade Europarådets enhet mot korruption de svenska reglerna och rekommenderade Sverige att öka insynen.

Även i Sverige finns röster för en ökad öppenhet.

– Man vet inte vilka intressekonflikter och bindningar som partierna kan ha, som kandidater kan ha, jag tror att om man inte vet vem som är finansiär kan det skapas misstankar, kanske obefogade, som skadar förtroende för politiken, säger Claes Sandgren ordförande för näringslivsorganisationen Institutet mot mutor.

Men justitieministern lyssnar inte på det örat och framhåller att bidrag till partierna från privatpersoner är mycket små i Sverige.

De mesta av pengarna kommer via det offentliga partistödet. Ett offentliggörande av privata bidragsgivare hotar valhemligheten, menar Beatrice Ask.

– Det måste vara rätt för mig att skänka pengar till ett parti utan att berätta det. Det är ingen som kräver att vi ska redovisa våra medlemsregister, det skulle snarast anses märkligt, säger Beatrice Ask.

Jo, partistödet är ju bra att luta sig emot. Varför inte öka det då och förbjuda donationer, så vi kan slippa alla misstankar? Jaså, politiskt omöjligt att krama mer ur skattebetalarna? Jag tycker hela systemet stinker kraftigt, och det tror jag alla som funderar en stund kommer fram till.

I USA vet vi iaf vilka det är som håller i trådarna egentligen, det var ju t.ex. inte speciallt svårt att lista ut hur Busch skulle komma att agera under sin mandatperiod om man tog en titt på listan över republikanernas donationer under valkampanjen. De fanns där allihop, Exxon mobile,

Också Obama har givetvis sina bindningar till de snälla donationerna. Så här ser det ut i USA, om du inte visste: http://www.opensecrets.org/ Ett enda litet exempel, Gun rights…: http://www.opensecrets.org/industries/indus.php?ind=Q13  :

 

Vi har ju vår egna parallell här kanske, med skjutträning i källarn på riksdagshuset inför voteringen om vargjakten. Hur mycket jägarförbundet bidragit EKONOMISKT till årets valkampanj kan vi bara spekulera i…

Man verkar tom vara för terrorism, för vad är det för skillnad på donationer till Moderaterna, Sossarna eller den lokala mosken?:

Vid årsskiftet trädde en EU-förordning i kraft som har till syfte att stoppa finansiering av terrorism och att försvåra möjligheten att tvätta svarta pengar vita. Regeringen hade möjlighet att begära undantag för medel till de ideella organisationerna, däribland kyrkorna. Men det avstår Sverige ifrån, enligt ett lagförslag som godkänts av Lagrådet.
– Jag hade hoppats man skulle utnyttja den möjligheten, säger Tomas Hagwall, som är insamlingsstrateg på PMU Interlife. Han har varit insatt i samtalen med regeringen som styrelseledamot i Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, och blir överraskad när han hör att regeringen inte begärt undantag. Han tycker att förslaget om utökad kontroll är integritetskränkande.
– Jag vet att många av våra givare vill vara anonyma, och om det är så att vi tvingas redovisa deras identitet då kommer de inte att vilja ge, säger Tomas Hagwall.
Claes Anckarman på Frivilligorganisationernas Insamlingsråd säger till tidningen Riksdag & Departement:
– Många donationer är anonyma och det måste få fortsätta.
Svårt att uppfylla kravJohan Fallenius på Finansdepartementet försvarar beslutet med att de krav som EU ställer upp för att få göra undantag är alltför långtgående för att Sverige skulle kunna uppfylla dem.
– Det hade i princip varit omöjligt, säger han.
Johan Fallenius tror inte att allmänheten drabbas så hårt. I första hand är det bankens arbetsbelastning som ökar. Han menar att det viktigaste är att hindra terrordåd samt att stoppa pengatvätt, även om de ideella gåvorna skulle minska.

Nu är ju detta citat 2 år gammalt, men troligen har väl regeringen inte bytt fot gällande terrorbekämpning så här före valet? Eller? Med regeringens ställningstagande är det ju i inga problem att starta ett Jihad-parti som täckmantel om man vill ha friheten med anonyma donationer.

Alla normalt funtade medborgare som har rent mjöl i påsen borde givetvis kräva full transparens i hur de folkvalda finansierar sin verksamhet, detta inser man tom i USA och i nästan hela Europa. Sverige har nu än en gång sällat sig till banarepublikerna, och det är den representativa demokratins fel. I den representativa demokratin finns transparens-blockeringar inbyggt, det ska göras hemliga kampanjstrategier, skrivas utspel i rätt tidpunkt, utarbetas moteld mot konkurrenternas förslag, allt i syfte att framstå som det bästa alternativet av 2. ”Du kan ju inte rösta på dem, de är ju SÅ HÄR dåliga!

Grupper som normalt är mycket kritiska till allt vad USA står för är och har varit märkligt tysta i den här frågan, det skulle vara klädsamt med en motivering… Troligen ser man allt för många bidrag som kan gå i stöpet för den egna ”rörelsen”, för att våga öppet kritisera eller iaf rent konkret göra något för att ändra det rådande systemet.

Dessutom finns ju en elegant spin-off inbyggt: små och nystartade partier har ju inget partistöd innan man lyckats få ansenliga mängder röster i ett allmänt val, de kan man ju alltid kritisera om någon förmögen företagare eller organisaion skulle välja att finansiera kampanjen! Då är det plötsligt OK att ”follow the money”, tycker landets ledarredaktioner. Vi kan säkerligen se fram emot attacker mot alla småpartier som börjar få lite för bra opinionssiffror nu i höst…

Ett annat exempel på vad det rådande systemet kan leda till här i Sverige är ju den sk avregleringen av elmarknaden. På ett mycket avancerat sätt har man provocerat fram en elbrist med höjda priser som följd, för att kunna bereda marken för tillstånd till nya kärnkraftreaktorer. Detta är mycket efterlängtat av kraftindustrin som ser stora vinster vid horisonten samtidigt som man inte kommer att behöva betala samhällets kostnader för miljöproblem och risker. Någon kanske invänder att isåfall skulle det betyda att också Vattenfall varit  sponsor till de politiska partierna, och det kan ju inte vara möjligt med tanke på att det är ett statligt bolag. Well, jag är inte så säker på den garantin, men det kvittar, det finns många fler aktörer på elmarknaden som är helt privatägda (samtidigt som Vattenfalls övervinster kan användas för att dölja usel hushållning med våra skattepengar), och som tjänat gigantiska summor redan på den dysfunktionella elmarknade och skulle vinna ännu mer på en nysatsning i svensk kärnkraft. Skulle vi haft det amerikanska systemet hade denna information varit ett faktum, och inte bara en (hittills)obevisad anklagelse. Så elegant, Beatrice!

Men där är väl bekvämare att kritisera en rysk finansiär som vill investera i en liten svensk bilfabrik…

Skulle Aktivdemokrati fått råda vore det slut på hemlighetsmakeriet, det är nämligen svårt att hemlighålla avsändaren av argumenten om man inte har ett politiskt gammelparti att gömma sig bakom.

Pingat på Intressant.se

Magnus Gustavsson

Kritisk medborgare som inte går på vad som helst, kräver lite rakryggad argumentation och bojkottar Jinge och andra mesar som inte släpper fram kommentarer på sina bloggar.

Det här inlägget postades i Krönikor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Sverige, ett centrum för korruption!

 1. MrPerfect72 skriver:

  Om naagon gammal partiraev kunde laecka ut lite vore det toppen.

  • Magnusgus@AD skriver:

   Hehe, jo när memoarer ska skrivas kommer vi nog att få höra ett och annat om t.ex. Maudans inställning till ryska entrepenörer…
   Eller ifrån fifflet med nya medlemmar i moderaterna, eller varför inte hos sossarna som märkligt nog är mkt tysta trots de fina erkännandena från Stockholmsmoderaterna…

 2. Josef Boberg skriver:

  Jo… – Magnus – Du har ju rätt för Dig – och mycket tänkvärdheter i Ditt inlägg, verkligen… 💡

  Tänk ifall Du hade lyckats få in den här artikeln på första sidan i t ex DN, DI,SvD osv. Då hade det nog blivit ”liv i luckan” – tror Josef B. 🙄

  • Magnusgus@AD skriver:

   Tack, Josef!
   Jo, tur att censurfiltren är så finjusterade i gammelmedia…
   Det blir gammelmedias död fortare än de anar, titta på Kina, där håller internet på att växa politikeradeln över huvudena.

   • Josef Boberg skriver:

    Jo… – Magnus – men jag tror att det kommer att ta längre tid i Sverige, tyvärr tyvärr… 😥

    I Kina VET ju vanligt folk att dom är PyramidMaktHavarvanstyrda – men i Sverige tror ju dom flesta att det ej är så.

    Hur faen skall man kunna ”väcka” dom som inbillar sig att dom redan är vakna ❓ – undrar Josef B.

   • Magnusgus@AD skriver:

    Folket kan fortfarande göra som det vill i Sverige, rösta bara in ett parti som AD i riksdagen så kan ju andra partierna fortsätta att tramsa, några röster i framtida val får de knappast när folket ser vad verklig politisk makt innebär, via ett direktdemokratiskt parti!
    Den ”mjuka” revolutionen kan sålunda gå på en eller ett par mandatperioder endast!

 3. Mer Direkt demokrati skriver:

  Har det här partiet och den här bloggen kapats ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s