Avancerad direktdemokrati, Linder!

Gå över till riktigt personval så att mandaten för ett parti alltid går till de kandidater som har fått stöd av flest väljare.

Helt enig med Linder, men jag vill ta det ett steg till.

Under några politiserade decennier på 1900-talet kunde man kanske hävda illusionen att parti och ideologi var samma sak och att individerna inte gör skillnad, men vem tror på sådant 2010?

Nej, helt riktigt, Mona Sahlin verkar ju delta i Bilderberggruppen. Inte direkt en arbetare-organisation och moderaterna vill samtidigt bli ett arbetare-parti. Helt osannolikt om parti och ideologi ska vara i takt.

… men riksdagen borde ta fem eller åtminstone fyra och ett halvt steg till och flytta makten från partier till väljare.

Mycket enig.

Kommer då kändisarna att alldeles ta över?
Kanske. Om man inte utbildar folket i att gnugga intellektet en aning. En politiker borde ju dessutom vara en kändis, anser jag. Folklig och bry sig om vad folket vill, en person som folket vill se och kommunicera med. Jag vill dessutom ha dessa politiker via direktdemokrati enligt www.aktivdemokrati.se‘s modell.
MVH
MrPerfect72

PS. Anledningen att jag bojkottar Jinge, Norah4you, samt alla bloggare under s-info.
Pingat hos bloggportalen.aftonbladet.se och Intressant.se

Bloggare:
Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Avancerad direktdemokrati, Linder!

 1. Magnusgus@AD skriver:

  Grundproblemet har ju inte Linder identiferat dock.
  Att låta något så viktigt som den politiska makten utövas av makthungriga ”entrepenörer” som enkelt kan öka sin personliga vinning samtidigt som fältet är mer eller mindre fritt för att manövrera ut konkurrenter inom partierna, är ju mer än naivt, ja rent korkat.
  Vad hjälper det att kandidaterna har röstats fram på amerikanskt vis, när de fortfarande kan korrrumperas, oavsett aldrig så goda uppsåt innan valdagen?
  Problemet är ju just att vi har representanter från början, istället för att vi har oss själva!
  Man kan inte lappa och laga på ett i grunden korrupt system, man måste se problemen med representativ demoktrati, och byta ut den mot riktig demokrati, innan det är försent!
  Vi i Aktivdemokrati får välja allt, och behöver inte bekymra oss om att hitta pålitliga representanter, eftersom de vi sätter till knapptryckare bara ska lyda partiets direktdemokratiska beslut!

  Vi har inte ens problemen Linder vill lösa!

  • mrperfect72 skriver:

   jag tycker inte man ska kritisera honom foer att han tror att det finns aerliga politiker foer det finns det helt saekert.

   Representanter med hederliga avsikter aer ju det vi alla vill ha egentligen och det vi alla hoppas paa…varje val.

   Jag tror att de flesta i http://www.aktivdemokrati.se‘s system kommer vaelja sina personliga representanter och egentligen inte anvaenda sig av direktdemokratin utom i speciella fall.

   Nej Magnus. Vi ska inte lura oss sjaelva att tro att vaart system aer perfekt. Det kommer befolkas av maenniskor med ohederliga avsikter.

   Vi i Aktivdemokrati kommer alltid behoeva bekymra oss om att hitta pålitliga ”representanter”, inom partiet, dvs. vaara ”delegater” och vi kommer dessutom alltid behoeva bekymra oss om knapptryckarnas foermaaga att lyda partiets direktdemokratiska beslut.

   Vi har samma problem som Linder vill lösa men vi har gjort dem snabbare och enklare att loesa…om folket vill det.

 2. Skånepåg skriver:

  Den svenska demokratin har flera odemokratiska inslag. Nomineringsprocesserna till riksdagsvalen är ett av de värsta odemokratiska inslagen, de här processerna var säkerligen helt OK i börjag av förra seklet, men idag är de ett odemokratiskt inslag. Tyvärr är det så att enbart de som godkänts av det tidigare godkända har en verklig möjlighet att bli valda.
  Sedan måste jag ifrågasätta partikansliernas makt. Ingen har egentligen valt något partikansli, men många viktiga beslut fattas på partikanslierna istället för att behandlas i riksdagen. Om riksdagsledamöterna vill att riksdagen skall ha en legitimitet, då bör besluten flyttas från partikanslierna och deras tjänstemän tillbaka till riksdagen.
  Därför vill jag betona är riksdagsledamöternas svaga ställning. När det blir en konfrontation så samlas riksdagsledamöterna under partipiskorna och beslut som egentligen saknar majoritet i riksdagen kan tvingas igenom av partipiskorna. Vi behöver en grundlag som säkerställer och beskyddar den enskilda riksdagsledamotens oberoende.
  Sedan har vi fyraprocentspärren som egentligen enbart garanterar makt åt de som redan har makt. Om inte flera röster tillåts i riksdagen kommer vår demokrati aldrig att leva, den kommer att vara något som ger förmåner åt de som myglat sig in i centrum.
  Om jag skall sammanfatta så behöver i en stark oberoende riksdag som styr över regeringen och inte tvärt om! Därför skulle det kanske vara bra om några småpartier som står utanför blockpolitiken kom in i riksdagen och att dessa bestämmer sig för att stå utanför de block som byggts upp av våra proffsmyglare.

  • mrperfect72 skriver:

   ”Tyvärr är det så att enbart de som godkänts av det tidigare godkända har en verklig möjlighet att bli valda.”

   – Du har raett. Inte bra. Direktdemokrati vore paa sin plats i dessa val. Jag tror att ex. mp har detta numera och det faar nog bort de vaersta avarterna som kan foersigaa i valberedningarna.

   ”Om riksdagsledamöterna vill att riksdagen skall ha en legitimitet, då bör besluten flyttas från partikanslierna och deras tjänstemän tillbaka till riksdagen.”

   – Besluten fattas i riksdagen. Politikern trycker paa vilken knapp han/hon vill.

   ”…beslut som egentligen saknar majoritet i riksdagen kan tvingas igenom av partipiskorna.”

   – En politiker som tycker annorlunda kan och boer roesta annorlunda, speciellt om denne gaatt till val paa att tycka annorlunda aen partiet i vissa fraagor.

   – Ja och Nej. Vi behöver inte en grundlag som säkerställer och beskyddar den enskilda riksdagsledamotens oberoende. Det finns faktiskt redan en saadan lag som dessutom aer felaktig och i stort sett helt ineffektiv precis som du beskriver. Vad vi behoever aer politiker som aer lite mer rakryggade, som skiver avtal med sina partier ELLER INTE gjoer det. Politiker som vaeljer att representera sitt parti ELLER INTE vaeljer det i olika fraagor. Vi behoever hederliga aerliga politiker med lite stake. Glada amatoerer, om du vill, som staar foer naagot och inte kohandlar.

   ”Sedan har vi fyraprocentspärren som egentligen enbart garanterar makt åt de som redan har makt. Om inte flera röster tillåts i riksdagen kommer vår demokrati aldrig att leva, den kommer att vara något som ger förmåner åt de som myglat sig in i centrum.”

   – Helt enig. Daer har du en riktigt bra poaeng. http://www.aktivdemokrati.se aer loesningen paa detta och det enda parti som vill valsamarbeta foer att komma undan 4%-spaerren, verkar det.

   ”Om jag skall sammanfatta så behöver i en stark oberoende riksdag som styr över regeringen och inte tvärt om!”

   -Ja, helt riktigt, ett bra steg mot mer demokrati.

   ”Därför skulle det kanske vara bra om några småpartier som står utanför blockpolitiken kom in i riksdagen och att dessa bestämmer sig för att stå utanför de block som byggts upp av våra proffsmyglare.”

   – Helt enig. Vad tycker du om http://www.aktivdemokrati.se ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s