[Opinionsundersökning] Ska vi ha ett demokratikörkort?

Expressens Marie Söderqvist skriver att Alla borde inte ha rösträtt och jag håller faktiskt med.

Jag vill skapa och införa ett demokratikörkort som ger rätt till individer att delta i landets politik. Vissa tycker kanske att detta är speciellt viktigt vid direktdemokrati, men det tycker jag egentligen inte. – Nej, alla de diskussioner vi har på politiska forum skulle sannolikt skulle kunna vara bättre med ett sådant test. Detta test ska utformas så att alla delar av hjärnans funktion ska vara viktiga delar för deltagande.

Exempelvis ska inte rädslan för stor, eftersom detta kan leda till att svaga individer enbart följer grupptrycket och rapar upp ledande individers tyckanden eller faller för hotelser eller medial desinformation. Samtidigt ska inte modet vara överdrivet eftersom detta kan leda till dumdristiga beslut.

Känslan av enhet och kärlek till folket ska anses vara viktig för att kunna få demokratikörkort eftersom en sådan vilja säkerställer kreativa, balanserade och bra kompromisser som alla kan bli nöjda med.

Intelligensen mätt i Intelligenskvoten (IQ) ska vara större än 80, tycker jag, för hur kan man annars knyta samman olika fakta och detaljer effektivt?

Grundläggande kunskaper inom tänkande, ex. psykologi, sociologi och filosofi ska givetvis innehas av de som vill delta, samt givetvis vissa grundläggande kunskaper om politiska termer och inriktningar.

Med demokratikörkort kommer dessutom ungdomar med intresse och förmåga snabbt att kunna bli en del av samhällsutvecklingen.

Testet kan dessutom upprepas med jämna mellanrum i rent pedagogiskt syfte, samt för att förnya giltigheten för demokratikörkortet i fall personen behöver vila från politiken.

Nu skulle man kunna tro att detta test kommer utesluta en stor del av befolkningen, men så tycker jag inte att vi ska se det. – Nej. De flesta egenskaperna kan övas upp. Vi kan utvecklas tillsammans på olika vis och se till att intelligensen och kunskaperna ökar hos alla så att åtminstone 80% innehar demokratikörkort.

(Denna opinionsundersökning ska inte ses som sann, äkta, vetenskaplig eller representativ för Sverige och absolut inte som partiets beslutade ståndpunkt eftersom det endast är bloggens läsare som ev. röstar i den. I en verklig omröstning via det direktdemokratiska omröstningsystemet i http://www.aktivdemokrati.se skulle alla medlemmar kunna ge sin röst direktdemokratiskt i frågan eller delegera sitt mandat till valfri representant inom partiet. Dessutom fattas ju riktiga demokratiska beslut med ex. ”Ja” eller ”Nej” eller med prioritetsomroestning eller genom fastställande av medianvärde. Alla med rösträtt till Sveriges riksdag har rätt att bli medlemmar i http://www.aktivdemokrati.se.)

MVH

MrPerfect72
Balanserad direktdemokrat, balanserad socialist, balanserad kapitalist, balanserad feminist, f.d. miljöpartist, balanserad pirat, politisk-flykting-invandrings-positivist, mass-invandrings-negativist och givetvis medlem av valsamarbetet Aktiv Demokrati

PS. Jag har hittat min favoritpolitiker till valet 2010, samt anledningen att jag av ren godhet bojkottar vissa bloggar

Pingat hos bloggportalen.aftonbladet.se och Intressant.se.

Mer om liknande:

http://www.ordfront.se/Demokrati.aspx


http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/03/11/opinionsundersokning-ge-rostratt-tidigare-inkludera-invandrarna-i-demokratin/

Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till [Opinionsundersökning] Ska vi ha ett demokratikörkort?

 1. Karl-Otto skriver:

  Expressen tycker inte att alla ska ha rösträtt. Håller med ! Alla till vänster om M borde förbjudas tills de lärt sig lite politik.
  Efter 4 kan de komma igen och genomgå en ny test.
  Klarar de testet är de välkomna annars tillbaka igen.
  Äntligen lite klarsyn i skvallerpressen !

 2. MedStudBobcat skriver:

  Ha ha ha. 🙂 Kul kommentar Karl-Otto. Jag gillar Mrperfect72s förslag. Jag tror att folk i hela det politiska spektrat kommer klara ett demokratitest.

 3. aigan2 skriver:

  Jösses…

  Avskaffa åldersgräns.
  Avskaffa krav på nationalitet.

  Ge rösträtt till alla!

  Låt kontrollen bestå i; Att man bryr sig och att man klarar av att identifiera sig i röstsystemet och följa instruktionerna för att rösta (som lämpligen anges på svenska).

 4. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – MrPerfect i all ära – och jag hoppas att Du talar i inlägget ovan hur det hittills har fungerat = åt hållet ej alls har fungerat = det är ej alls väljarna som ÄR problemet – det är ju PyramidMaktHavare som sådana – så det så.

  Men det är ju överhuvudtaget inget problem = det behövs INGET demokratikörkort ALLS – när partiet för kontinuerlig direktdemokrati = Aktiv Demokrati växt till sig – och blivit åt hållet dominerande påverkande i Riksdagen.

  Varför ?

  Att rösta på Aktiv Demokrati är ju att rösta på sig själv – alternativt dom medlemmar som är AKTIVA = ALLA dom aktiva VET allt det dom MÅSTE veta för att vara knapptryckare i Riksdagen – så det så.

  I o f s så kan jag ha fel i det – men det tror jag ej alls själv på.

 5. MrPerfect72 skriver:

  Problemet med folk som bryr sig och klarar av att identifiera sig i röstsystemet och följa instruktionerna för att rösta aer att de kan ha foer laagt IQ eller icke funktionellt minne och detta tar bort intresset foer mer intelligenta medborgare att medverka.

  En annan sak aer kunskapsnivaa paa olika omraaden. Samma sak gaeller daer. Kort sagt saa behoevs friska hjaernor med korrekt kunskap.

  Och vad gaeller unge herr Borg saa var det ett komiskt klipp som verkligen belyser varfoer unga maenniskor i ex. moderaterna behoever utbildning om vad som verkligen skett i historien ex. med roestraetten saa att de inte aoutomatiskt svaeljer en intern obalanserad hjaerntvaett.

  Vi ska ha ett test som haaller herrar som unge herr Borg utanfoer med sin tomma retorik tills de kvalificerar foer demokratikoerkortet och kommer med uttalanden fulla med enhet, kunskap, intelligens, fakta och visdom som staemmer med verkligheten. 🙂

  • aigan skriver:

   Människor har olika världsbild. Förslag som går igenom är de som en större andel människor accepterat.

   Jag förstår inte hur du kan påstå att vi ska utseluta människor från den demokratiska processen. Det är ju så gått som raka motsatsen till direktdemokrati.

   Det är bra att lyssna på de visa. Men det måste finnas något sätt att avgöra vem som är vis och vem som är fis. Bättre då med en öppen debatt och öppen åsiktsbildning där människor kan välja sina delegater och influenser för röstning.

   Och därtill behöver vi bit för byt bygga upp en kultur som främjar eftertanke, helhetssyn, intelligens och kärlek.

   Det är helt fel väg att tvinga fram dessa egenskaper genom att utestänga de som man tycker är olämpliga.

   Eventuella ”olämpliga” inslag borde enbart uteslutas inom det öppna demokratiska samtalet genom att en majoritet avfärdar argumentationen.

   Det kommer alltid finnas olika åsikt om vem som är kompetent nog. Ditt påstående om att stänga folk utanför gör mig arg.

   Ge rösträtt till alla. Inklusive hundar, katter, spädbarn och delfiner och alla andra som har förmåga tillräckligt att på egen hand deltaga i demokratin.

 6. Magnusgus@AD skriver:

  Håller med Josef och aigan ovan.
  Dessutom är ju ett inbyggt filter redan med så att säga i ADs valsystemsvision.
  Oväsentliga förslag och kommentarer kan sorteras bort av alla som har lite bakom pannbenet.

  • mrperfect72 skriver:

   I saa fall tenderar systemet att bli halvt om halvt en uppfostringsanstalt, vilket vi redan sett i partiet, daer fokus tas fraan problemloesningarna paa olika omraaden och daer deltagande underbegaavade trollar bort fokuset och skapar uppgivenhet. Jag vill helst att dessa individer mognar en liten aning INNAN de deltar saa man slipper detta fenomen. Det aer ju inte enbart i politiken som detta sker. Det aer ju ett vanligt fenomen oever hela Internet redan.

 7. Magnusgus@AD skriver:

  Fö har du glömt brasklappen under pollen, Martin!

 8. aigan skriver:

  #¤”!!”#¤!!! ;-(

 9. mrperfect72 skriver:

  @aigan
  Ja. Människor har olika världsbild.

  Nej. Förslag som går igenom är inte alltid de som en större andel människor accepterat och ofta har maenniskor lurats av en kapitalstark lobby att roesta i en viss riktning. beslutet aer alltsaa inte taget genom insikt utan genom hjaerntvatt..

  vi ska inkludera maenniskor i den demokratiska processen MEN det ska ske med foerstaand OCH maenniskor ska veta sitt foerstaand res. ofoerstaand.

  Direktdemokratin staar skiljt fraan begreppet demokratikoerkort. De har inte naemnvaert med varann att goera. Kortet kan appliceras paa vilket styrelseskuck som helst.

  Om maenniskor inte kan taenka sjaelvstaendigt kan ju den som aer baest paa pajkastning och retoriska finter vinna debatterna och valen. En ung Borg kan vinna roester!

  Det är helt klart raettl väg att uppmuntra fram dessa egenskaper genom att premiera de som lyckas med demokratikoerkortet.

  En hjaerntvaettad majoritet kan ha ”fel” och avfaerda god argumentation. Daerfoer maaste eget taenkande premieras.

  Att inte premiera intelligens goer att intelligenta maenniskor troettnar och inte vill delta och hjaelpa samhaellet, vilket aer en klar foerlust foer alla.

  ”Ge rösträtt till alla. Inklusive hundar, katter, spädbarn och delfiner och alla andra som har förmåga tillräckligt att på egen hand deltaga i demokratin.”

  Ha ha ha. 🙂 Tackar. Antar att hela ditt inlaegg var ironi. Mycket lustigt. 😀 Jag laater dock mina svar staa kvar.

  • aigan skriver:

   ”Att inte premiera intelligens goer att intelligenta maenniskor troettnar och inte vill delta och hjaelpa samhaellet, vilket aer en klar foerlust foer alla.”

   Ditt eget inlägg är då ett gott argument för att det behövs en IQ-spärr på deltagandet.

   Det finns fler forum. Och det finns sätt att hantera störande element. Och dessa system kan utvecklas.

   Och nu kan jag säga att jag tröttnat på den här bloggen.

   • Josef Boberg skriver:

    Aigan – synd, verkligen synd… 😥 – för jag är in i märgen övertygad om att Du skulle bli en KLIPPA i Aktiv Demokrati – som företrädare för att ALLA har NÅGONTING att tillföra – och alldeles oavsett IQ si eller så.

    Så som IQ mäts – så ser jag det som intellektuell förmåga att lära sig att rabbla det andra tidigare har tänkt – och sen göra en egen räkneoperation i sin egen hjärnDator – för att i BÄSTA fall kunna komma fram till något nytt.

    I mitt 69-årade LivsPerspektiv sett – så är det MOTSATSEN till Intelligens. I o f s så kan jag ha fel i det – men det tror jag ej alls själv på.

    Historiskt sett är det ju dom – av de IQ-intellektuella så kallade byfånarna (= dom NaturLiktVisa) som har gjort att mänskligheten har tagit kvantsprång i sin tidigare intellektuella ”försoffning”. Om det gjorde jag 2007 en kommentar HÄR.

    Jag tycker de uttryckta meningar där – står sig MYCKET gott fortfarande.

    Så… – Aigan – nu hoppas jag innerligt på att Du kan ompröva Ditt ”tröttnande” på AD-bloggen – och att Du i förlängningen av det blir ”en i gänget”. Men vet då att ”gänget” är ej någon homogen ”tycka-lika-IQ-massa” – utan precis tvärtom.

    Och så MÅSTE det vara – ifall samhället skall ha någon framtid – som jag ser det. I o f s så kan jag ha fel i det också – men det tror jag än mindre på – så det så. 8)

   • Josef Boberg skriver:

    PS. Lite mera ingående i sak om åt hållet Intelligenta ByFånar HÄR, tror jag… 💡

   • MrPerfect72 skriver:

    Mitt eget IQ ligger paa ca 135. Ganska vanligt foer ingenjoerer. Foerrutom detta har jag kunskaper inom det jag talar om och har dessutom utoevat meditation foer att naa djupare insikter.

    En av dessa insikter aer att utan harmoni och balans i skallen kan man inte fatta bra beslut. Om man tillhoer ett parti som man aer hjaerntvaettad av aer det givetvis aennu svaarare att taenka sjaelstaendigt.

    Denna insikt leder mig att tro att Aktiv Demokrati med ett demokratikoerkort aer helt raett vaeg att gaa, inte enbart som en bekraeftelse paa kunskap, men ocksaa i syfte att faa folk att vakna inom flera olika omrraaden vad gaeller hjaernans funktion, samt att med stolthet att ha tagit demokratikoerkortet inte minst…och varfoer inte komiken med att ett flertal ledande politiker kanske inte skulle klara av det….. 😉

  • Magnusgus@AD skriver:

   Jag kommer som sagt inte att tolerera egna tolkningar av ”fri moderering” av ADs blogg. Om det behövs kan reglerna beslutas och utvecklas på partiets forum, ngt jag ser att MrPerfect ännu så länge inte varit intresserad av.
   Hoppas det kan få dig att stanna kvar, aigan!

   • aigan skriver:

    Låt inte mitt drama (och irritation) påverka besluten. Jag vill inte att ni tar det jag sa som ett hot för att försöka tvinga fram ogenomtänkta beslut.

    Modereringarna i sig gjorde mig inte så mycket. Men som jag skrivit på annan plats tycker jag att det mesta som skrivs på bloggen inte borde skrivas. Det skulle inte göra något om det vore en privat blogg, och då skulle jag också kunna ignorera den. Men nu när den är kopplad till AD som blir det ett problem. Då kan jag bara välja mellan att ändra på innehållet eller byta parti.

   • Eftersom vi ALLAH vill ha dig kvar (tillbedjan) kommer vi nu ALLAH enbart skriva om direktdemokrati i denna blogg och undertrycka alla personliga åsikter. Det blir intressantare och kommer ge fler medlemmar garanterat. Och om en lite dum person undrar vad vi tycker så vägrar vi helt enkelt att svara på det och den som tycker politiskt och offentligt dicipilinerar vi med rottingkäpp. Det bli bra. Halleluleja! Vi slipper politik och kan prata fotboll och bingolotto. Glada nyheter!

 10. Jörgen L skriver:

  Genom att utesluta delar av väljarkåren så tappar du bort en av demokratins viktigaste funktioner, nämligen att ge legitimitet åt besluten.

  Hur ska de som inte har rösträtt kunna uppfatta besluten som legitima, när de inte haft nåt att säga till om? Och framför allt hur ska reglerna för vem som ska få rösta tas fram så att DE upplevs som legitima av de som inte får rösträtt?

  Det låter lite grand som den graderade rösträtten vi hade i Sverige innan 1918, när man var tvungen att ha förmögenhet för att ha rösträtt, i vart fall är argumenten ungefär de samma: ”Den obildade pöbeln begriper inte hur man styr…”

  Som en sidoiakttagelse kan man också säga att det du avser är ett betydligt större problem med direktdemokrati än vid representativ demokrati. När man väljer representanter att företräda en, så tenderar man helt automatiskt att rösta på folk som man uppfattar som intelligenta och kloka. Det är tex tack vare den mekanismen som vi inte har dödsstraff i Sverige, eller kastrering som straff vid sexualbrott, vilket sannolikt varit fallet om folket fått bestämma direkt….

  • Magnusgus@AD skriver:

   ”Det är tex tack vare den mekanismen som vi inte har dödsstraff i Sverige, eller kastrering som straff vid sexualbrott, vilket sannolikt varit fallet om folket fått bestämma direkt….”
   Det tror jag inte man ska vara så säker på dock.
   Dödsstraff och liknande pöbelbrott brukar anföras som argument mot direktdemokrati, enbart av det skälet att Sokrates sägs vara ett exempel på hur det kan gå när man har direktdemokrati.
   Men det var nu inte riktigt så enkelt, Sokrates provocerade medveten innan sin dödsdom och hade troligtvis redan gett upp hoppet om att få fortsätta sin mission om att människorna skulle tänka och besluta själva istället för att låta sig ledas av dem som hade talets gåva.
   Han hoppades nog helt enkelt på att bli en martyr för den sanna demokratin, och det lyckades nog också får man väl säga.
   Pöbelvälde med dödsstraff är alltså inget argument emot direktdemokrati, utan snarare mot att inte tänka själv.
   Jag tror dock att MrPerfect är inne på fel spår här, ngt körkort är inte nödvändigt för att undvika katastrofer om vi har direktdemokrati, snarare kan det behövas om vi skulle fortsätta på den representativa demokratins återvändsgränd!
   Frågan borde därmed kunna bordläggas tills vi fått en rejäl dos direktdemokrati inplanterad i Sveriges riksdag!
   Välj in Aktiv Demokrati så kan resan börja!

   • Schweiz = mer direktdemokrati = inte dödsstraff ?
    Delstater i USA = representativ demokrati = dödsstraff ?

    Nej. Fel.

    Glada nyheter! 🙂

    Länder som har avskaffat dödsstraffet för alla brott:

    Andorra, Angola, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bulgarien, Colombia, Costa Rica, Danmark, Dominikanska republiken, Ecuador, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Guinea-Bissau, Haiti, Honduras, Irland, Island, Italien, Kambodja, Kanada, Kap Verde, Kiribati, Kroatien, Lettland, Lichtenstein, Litauen, Luxemburg, Makedonien, Marshallöarna, Mauritius, Mikronesien, Moldavien, Monaco, Mozambique, Namibia, Nederländerna, Nepal, Nicaragua, Norge, Nya Zeeland, Palau, Panama, Paraguay, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Sao Tomé och Principe, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Solomonöarna, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tuvalu, Tyskland, Ungern, Uruguay, Vanuatu, Vatikanstaten, Venezuela och Österrike.

 11. MrPerfect72 skriver:

  Dagens demokrati utesluter invandrare utan medborgarskap och maenniskor under 18, men utesluter dock inte folk som enbart laeser svensk damtidning….och representativitet utesluter idag hela vaeljarkaaren utom en dag vart fjaerde aar. Legitimt? Hmm…

  Att exkluderas fraan att fatta beslut paa godtagbara skael kan vael aendaa uppfattas som legitimt eftersom man alltid kan goera ett nytt test och bli inkluderad om hjaernans funktion och kunskaper foerbaettras.

  Testet som jag ser det ska utformas i stor enighet och vara partineutralt och man maaste uppnaa vissa nivaaer inom olika omraaden foer att faa demokratikoerkortet.

  Om förmögenhet stod i relation till intelligens paa alla omraaden hade jag inte varit emot detta som indikator, men jag tror inte att det finns en klar relation mellan foermoegenhet och intelligens.

  Att det obildade folket inte begriper hur de styrs aer ofta sanning, men om man kan faa det obildade folket att inse detta kan de styra sig sjaelva, annars inte. Endast ett vaket folk kan styra sig sjaelvt.

  Om man tenderar att helt automatiskt rösta på folk som man uppfattar som intelligenta och kloka saa undrar jag hur vissa val gaat till…verkligen…

  Nej, folk roestar idag paa helt olika vis. Ex. trevlig, folklig, stockholmsdialekt, klaemkaeck, snygg frisyr…etc etc. eftersom de inte har en aning om politik…men detta kan givetvis foeraendras i framtiden med ett demokratikoerkort.

  Att du tycker att dödsstraff eller kastrering som straff vid sexualbrott aer ”fel” aer en personlig aasikt och ingen absolut ”sanning”.

  • @MrPerfect72
   ”Om man tenderar att helt automatiskt rösta på folk som man uppfattar som intelligenta och kloka saa undrar jag hur vissa val gaat till…verkligen…”

   Ha ha ha. Jo, man kan ju undra. 🙂 Jag tror personligen att partierna har okunniga medlemmar som gillar okunniga politiker och det okunniga folket tror att de enbart har att välja mellan okunniga politiker. Detta är en av anledningarna till att jag tycker att Aktiv Demokrati är en mycket glad nyhet. Det kommer se ljusare ut i framtiden. 😀

   Folk som har kunskap, klarar IQ-test och har känsla kommer styra mer och mer.

   • Magnusgus@AD skriver:

    ”Folk som har kunskap, klarar IQ-test och har känsla kommer styra mer och mer”

    Det kan man nog utgå från, även utan IQ-test.
    ADs system är helt enkelt självreglerande eftersom korkade förslag av mindre begåvade medborgare eller lobbyorganisationer kommer att avslöjas och belysas på ett betydligt bättre sätt än vad som sker i dagens slutna sällskap (=partitopparna hos de lättmanipulerade, representativt demokratiska partierna)

   • mrperfect72 skriver:

    Test eller inte. Visst vore det trevligt om vi kunde haalla ren dumhet borta ur partiet och skapa arbetsro foer intelligenta maenniskor. Jag taenker ex. paa foervirrade poeter i wikin och torra gnyenden om att Magnus aer diktator…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s