Oljekatastrofen

Hoppas verkligen vi slipper se fler sådana här ”energi-projekt”!

Oljebolaget BP samlar nu in allt mer av oljan sedan ett slags hätta placerats över det skadade rör som sågats av för att kunna styra spillet. Men mängderna är enorma – läckaget beräknas ha ökat med 20 procent i och med avsågningen.

Man kan dock för närvarande inte ta hand om all den olja som fångas in utan är tvungen att hålla några av ventilerna på hättan öppna. Borrtankern ”Discoverer Enterprise” tar emot ungefär 10.000 fat dagligen. Fartyget har kapacitet för 15.000 fat om dagen, men ingenjörerna är oroliga att påfrestningarna blir för stora på den insamlingsledning som monterats på hättan om alla ventiler stängs innan man är säker på att systemet håller.

På Nyteknik går debatten varm, en del förslag är ju intressanta…atombomb…

Personligen har jag svårt att förstå varför man inte började med den lösning man nu applicerat, på vilket sätt är det mer riskfyllt att montera en ny koppling på BOP på botten, och till den efterhand ansluta tillräckliga uppsugningsledningar, för att slutligen stänga bypass-ventilerna som måste till för att avlasta trycket vid monteringen av ”pluggen”?

Givetvis borde man dock täta det avkapade röret radiellt…inte axiellt om det ser ut som hej-kom-och-jälp mig efter en robotmanöver på 1500 djup… Som jag ser det är den ny inslagna vägen den enda framkomliga, att hålla på och suga ur ett mindre rör som ligger i bitar på botten som man gjorde från början, elller att täcka hela området med en gigantisk dykarklocka… är ju helt fantastiskt amatörmässigt. Låter mer som en ide från en yrkespolitker än från några ingenjörer…

BP får sina fiskar varma här…., med all rätt, hehe!

Jag hoppas verkligen inte saken glöms bort mha att sparka stackars Swanberg, vår kompetente svenske industriman… som förstås aldrig kunde tänka sig att företaget han gick till hade så amatörmässiga metoder för det som är känt som en lönsam, men också riskfylld energiutvinning.

Jag hoppas också att vi snart kan komma bort från oljeberoendet helt, inte bara av miljöskäl, utan också av rent ekonomiska och politiska skäl. Alternativen (visst låter ordet lite mossigt) finns här redan, det är bara för världens ingenjörer att lösa de problem som kan lösas, utan för mycket inblanding av inkompetenta politiker som bara lyssnar på lobbyorganisatiner och experter när de ska ”satsa” på ”förnyelsebart”.

Med en medborgarstyrd energiomställning kommer allt att gå så mycket snabbare och bättre. Dåliga lösningar sorteras bort redan på ett tidigt stadium, utan prestigekamper, se på debatten kring etanol t.ex.,  som underblåses av gammelbolag som ser sina vinster bokstavligt talat gå i sjön (eller upp i rök). Etanolen är på väg att resa sig igen efter att varit uträknad av 95% av gammelmedia och senaste året även de politiker som inte vågar stå upp för sina tidigare utsagor.

Ett utslag av att bästa lösningen till slut segrar, bara vi slipper för mycket politisering, till förmån för klara fakta och transparent beslutsfattande.

Medborgarna är redo för att själv fatta besluten nu, rösta in dig själv i riksdagen i höst!

Pingat på Intressant.se

Magnus Gustavsson

Kritisk medborgare som inte går på vad som helst, kräver lite rakryggad argumentation och bojkottar Jinge och andra mesar som inte släpper fram kommentarer på sina bloggar.

Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Oljekatastrofen

 1. MedStudBobCat skriver:

  I detta fallet hade det kanske varit bra om ingenjörer med kunskap på området och högt IQ fattade besluten om vilka lösningar som ska aktiveras och inte ekonomer.

  De kreativa ingenjörerna kan komma med goda ideer.

  Detta handlar om att i allas intresse hitta den bästa lösningen.

  • Magnusgus@AD skriver:

   Självfallet. Folket skall inte lösa tekniska problem som skapats av giriga företag, folket skall sätta upp regler för all verksamhet som kan störa miljön eller andra människor.
   I detta fall är det nog som du tror, ekonomerna har gjort en annan bedömning än ingenjörerna, kanske även PR-folk varit inblandade och dragit upp riktlinjerna för något slags teaterspel där det viktigaste inte är att lösa problemet, utan att lugna folk och politiker.

   Det värsta är att vi kanske aldrig kommer att få se rätt huvuden rulla. Man kan bara hoppas att det aktuella företaget och andra, som tackar sin skapare för att det inte är de som måste sitta i möte med presidenten just nu, drar sätt slutsatser och lägger om sitt arbete.

   • Det handlar ju inte om att huvuden ska rulla. Dumhet aer maenskligt, men vi ska aatminstone foersoeka att placera de intelligentaste aporna paa problemet…men det gaar nog enbart genom direktdemokrati och demokratikoerkort och speciella ingenjoerskoerkort kanske? 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s