Integritets- och demokratidiskussionen sprider sig nu

Det handlar om demokrati i expressen idag och visst kan man känna varm sympati med polackerna som invaderats av totalitära system.

För människorna i öst är kommunism liktydigt med terror, diktatur, deportationer, nackskott och ekonomisk katastrof. Polackerna har, i motsats till Ida Gabrielsson, tvingats praktisera planekonomi och enpartistat och vill därför skydda sig mot de virrpannor och pajasar som propagerar för totalitära system. Enligt den nya lagen får inte heller gator eller statyer hylla personer med odemokratiska åsikter.

…men just nu skapar ju EU samma totalitära system och övervakning under namnet av demokrati, samma namn som Hitler använde i Tyskland 1933. Nej. Totalitära system är av ondo oavsett om man kallar dem kommunism, demokrati eller kapitalism. För om man tittar i uppslagsverket ser alla orden rosenröda ut i teorin, men i praktiken genomförs de inte enligt de regler som ska göra dem till fina exemplar, nej inte ens den s.k. demokratin som vi har idag som borde sprudla av debatt och diskussion.

I detta ögonblick måste jag allt hålla med Claes Krantz med ett helt skålpund och jag tror att du gör det också när han skriver:

Debatt och diskussion om innehållet i partiernas valprogram är knappast något som sker runt 80 dagar före ett val inom partierna. Då handlar det om mobilisering av medlemmar och väljare.

Jag tror också det är viktigt att ta upp just respekt för bloggare och bloggande som en grund för ett personligt politiskt engagemang. Det tycks finnas en mycket gammaldags syn på politiken där om man är med i ett parti alltid också trumpetar partilinjen. Och förståelse för att andra bloggare har individuella prioriteringar av frågor som är viktiga.

Speciellt folk från piratpartiet och de aktiva inom integritets och demokratidiskussionen som kom efter FRA med flera lagar tycks ha svårt att förstå och respektera att andra har prioriterade frågor som inte alls rör deras frågor. Att man kan tycka att poltik kan spela roll och att höger eller vänster har stor betydelse.

Sen kan jag inta annat än välkomna den positiva attityd i nuet som bloggaren Opassande kommer med:

De jag jättegärna skulle vilja se hänga på är: Hanna Wagenius (C), Annika Beijbom (FP), Kent Persson (M), Rosemarie Södergren (S), Micke von Knorring (V), Fredrik Federley (C), Peter Andersson (S), Ali Esbati (V), nån från Alliansfritt Sverige kanske? Johan Westerholm (S), Madeleine Sjöstedt (FP), Lilith Svensson (KD), Per Ankersjö (C), Kristian Krassman (S), Fredrik Antonsson (M), Birger Schlaug (MP), Markus Berglund (C), Maria Ferm (MP), Peter Soilander (KD), Eva-Lena Jansson (S), Jinge (V), Mary Jensen (M), Gudrun Schyman (F!) och slutligen Peter Sunde (MP).

Jag tror nu minsann att Piratpartiet och alla dess positiva förespråkare insett att samarbete är nödvändigt. Kanske har man ännu inte insett detta i ledningen, men redan nu, inom partiet, inom Piratpartiet bubblar det nu i alla fall och det hänger ju som alltid på dig hur det blir i framtiden.

Nyckelordet, vid denna tidpunkt, heter idag valsamverkan, speciellt för partier som stämplats som enfrågepartier, eftersom även om flera av de nya partierna är breda i sin nisch och verkligen duktiga behöver de faktiskt hjälpa varann över 4%. Detta för att mobbmentaliteten hos väljarna ska komma runt den erbarmerliga 4%-spärren och hoppet ska vakna. Hoppet om förändring.

Föreställ dig ett positivt scenario nu, likt ett ljus som lyser ner på dig, mig och oss alla. Ja. Det lyser på dig oavsett vilket parti du tillhör. Du står i centrum av detta ljus. Det hänger på dig om Feministiskt Initiativ, Piratpartiet och Aktiv Demokrati växer sig starka i valet 2010 och om de inför valet 2014 blir stora nog och kanske de redan 2012 kan enas om att driva gemensam sak mot 4%-spärren.

Det handlar om dig och om demokratin.

Du kan hjälpa till att ge det en sådan enorm effekt i media och i ditt bloggande och genom dina bekantskaper och du kan se till att folk kommer strömma till från alla håll och kanter. Endast du kan se till att partierna verkligen valsamverkar 2014. Ingen annan än du och jag.

Kompetenta, men ack så tankemässigt begränsade politikers reaktion kommer kanske bli att höja 4%-spärren till nya höjder men folket kommer i ren sympati och med nytt mod lyfta samarbetet till den nivå det förtjänar. Visserligen kommer kanske Sverigedemokraterna förlora en hel del väljare i samma ögonblick som det finns ett annat verkligt alternativ som kan röra om i grytan och kanske kan tom. Sverigedemokraterna låsas ute ur samarbetet, i alla fall som det internt odemokratiska parti de är, och visst kommer en hel del missnöjesväljare som tidigare valt SD byta fot, men effekten kommer bli verkligen färgsprakande. Vacker och inte enbart ett lyft i självkänsla men också ett lyft för Sveriges väljarkår och dagens soffliggare. En anledning att resa sig upp och ta sitt ansvar. Och Ja, endast du och jag kan få det att ske.

I denna process, som i detta ögonblick har chansen att utvecklas, kommer de andra partierna vackla. Men vi kommer stå stadigt enade. Ja för om vi inte kan enas om allt, kan vi enas bergfast om att 4%-spärren ska bort och i riksdagen kommer de etablerade partierna bli tvugna att helt enkelt anpassa sig till den nya situationen. Det hänger på dig.

Piratpartiet fäller den minoritetsregering som inte samarbetar för dataintegriteten och Feministiskt Initiativ fäller den regering som inte tar hänsyn till kvinnornas vilja och Aktiv Demokrati fäller den regering som inte lyssnar till folkets vilja. Ditt val i valet 2010.

Banner Aktiv Demokrati 120x90

Emil Isberg tar fram en annan viktig aspekt till att vi ska förnya demokratin och politiken:

Nyligen har en del statsvetare påvisat en mänsklig tendens som kan verka nedslående för faktahanteringen. Fakta har inte nödvändigtvis möjlighet att ändra våra uppfattningar. Snarare tvärt om. I en serie studier vid University of Michigan konstaterades att när felinformerade människor, i synnerlighet politiska anhängare, utsattes för faktakorrigerade artiklar, ändrade de sällan uppfattning. Faktiskt så blev de snarare starkare i sin övertygelse. Fakta kunde inte bota desinformation, upptäckte forskarna. Precis som en för svag antibiotika kunde fakta faktiskt göra desinformationen starkare.

Tid att stanna upp och byta tanke mönster? Koppla om i ledningscentralen?

/MrPerfect72

Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Integritets- och demokratidiskussionen sprider sig nu

  1. Josef Boberg skriver:

    ”…men just nu skapar ju EU samma totalitära system och övervakning (video 4,5 min) under namnet av demokrati, samma namn som Hitler använde i Tyskland 1933.”

  2. Ping: Politiska inlägg från Twingly 2010-07-23

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s