Schweiz och Nordkorea visar vägen för Hawkins

Vi måste ut i rymden eller dö tycker Stephen Hawkins, skriver Aftonbladet.

I lördags talade Kubas ex-president Fidel Castro om sin oro för ett nära förestående kärnvapenkrig. Nu säger den högt respekterade rymdforskaren Stephen Hawking att det blir svårt för människan att överleva de närmaste hundra åren.

Enligt Hawking är vi på väg mot en farlig period i historien, med växande befolkning, sinande resurser och en allt större kapacitet att förändra miljön.

Jag vill vara lite mer positiv än Hawkins och ser kärnvapen och terrorbalans som stabiliserande. Nordkorea har ex. inte invaderats. Freden är ett faktum. Inget land med kärnvapen har invaderats. Irak och Afghanistan hade inte skydd nog. De hade inga kärnvapen. De hade ingen stark enad demokratisk folkarme och folket kunde inte skydda sig effektivt mot en invasion.

Det finns dessutom alternativ till kärnvapen. Schweiz har exempelvis ett starkt försvar och har inte befunnit sig i krig sedan mycket länge. Pga. att Schweiz har mer demokrati än något annat land genom mycket stora inslag av direktdemokrati har de heller inte startat krig genom invasioner. Visserligen har Schweiz en enorm vapenindustri, precis som Sverige, men till skillnad från Sverige är Schweiz en fredligare nation.

Visserligen har Schweiz banksekretess kanske skyddat korrupta politikers hemliga bankkonton och kanske har freden tryggats med Italien, Frankrike och Tyskland genom detta. Men jag tror egentligen inte att det skulle behövas. Jag tror mest att Schweiz pysslar med detta av egna ekonomiska intressen, och vem vet, kanske det handlar om att skydda dataintegriteten och undvika övervakning och detta helt enkelt blivit en sidoeffekt? Nu spekulerar jag.

Jag har ytterligare funderingar på hur man kan trygga freden och demokratin. Terrorism mot civila verkar ju inte riktigt ha fungerat, eller har det? Vad har Usama bin Laden lyckats med? Att bli jagad? Men hur vore det egentligen att hota och kanske skjuta eller terrorbomba bankmaffia och politiker som startar krig? Hittills har man ju mest skjutit politiker som verkat för fred. Jag tycker det vore ett intresssant experiment. Frivilliga fredsaktivister kan ju alltid agera om de vill.

Men till slut kanske hoppet för fred ligger i att rusta folket till tänderna och samtidigt se till att de kan och vill ta makten över politiken och att detta sprids. Ja. Så tryggas freden, tror jag. Och när hela planeten till slut är demokratisk, eftersom folket vill ha det så, kan vi kanske fokusera all energi på att minska befolkningen, minska nedsmutsningen av planeten och kanske kolonisera andra solsystem eftersom folket vill det.

Det finns hopp, tror jag. Vi kan lyckas avskaffa kortsiktigheten och pyramid-makthavarnas diktatur, men det handlar om dig.

Ja. Däri ligger nyckeln till fred och demokrati. Det handlar om att vinna tillbaka demokratin genom mer direktdemokrati och involvera folket att ta ansvaret för sitt eget skydd, för sitt land och freden.

MrPerfect72
Medlem av Aktiv Demokrati

Annonser
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s