HELT OK VALSAMVERKAN "KVART I TOLV" ?


Det följande är tänkt och skrivet utifrån att det ej finns några mätningar som ENTYDIGT pekar mot att Piratpartiet (PP) ”för egen maskin” kommer att bli ett riksdagsparti efter valdagen 19 september 2010, tyvärr tyvärr… 😥

Det finns ej några större opinionsmätningar som visar siffror åt det hållet – för vare sig Piratpartiet eller Feministiskt initiativ (FI) – som Josef känner till i vart fall.


Efter EU-valet 2009 så hade Piratpartiet möjlighet att ordna till en ”motorväg” till Riksdagen – genom att ta initiativ till en valsamverkan med NÅGRA av de nuvarande ”icke riksdagspartierna”.

Detta insåg piratpartisten Ken Swedenborg – och lämnade därför in en motion till Piratpartiets styrelse om – ”valteknisk samverkan mellan Sveriges mindre demokratiska partier”.


Dock… – styrelsens i PP avslog motionen med den ”kristallklara” motiveringen: * att Piratpartiet inte ska ingå något valtekniskt samarbete (i form av gemensamma valsedlar eller liknande) på vare sig riks-, landstings- eller kommunnivå i de allmänna valen år 2010” – slut citat från pkt 6 i styrelseprotokoll av 3/10-09.

Deltagarna i styrelsemötet var:
Rick Falkvinge
Anna Troberg
Rickard Olsson
Sofia Dahlgren
Mikael Nilsson
Björn Odlund
Christian Engström


Som själv STARK förespråkare i Aktiv Demokrati för medlemstyre = FolkStyre – och då FRAMFÖRALLT för övergripande principiella frågor för ett parti – så kan jag ju ej annat än tycka att detta PP-styrelsebeslut ”doftar” PartiKratiStyre.


Men vaddå – gjort är gjort och kan ALDRIG NÅGONSIN i efterhand ändras på. Att i eftarhand gråta över spilld mjölk är ju HELT meningslöst – eller ❓

Eller som piratpartisten Carl Johan Rehbinder har uttryckt det: ”Det behövs inte fler oförvitliga nykterister, korrekta ja-sägare med pressveck och portföljer i rätt färg. Det behövs (skarpa) vildhjärnor, rebeller, kreativa visionärer, problemlösare, folk som kanske har en och annan fläck, ett och annat fel, en och annan prick i något register. Vilken sant levande människa har inte det? Misstagen gör att vi växer och lär oss. Människor som aldrig gör fel gör sällan rätt.” – slut citat härifrån – vilket jag kommenterade så här.


Min blogg har jag döpt till ”IdagTiden = FörändringsTiden” – och nu kommer ett exempel på vad jag menar med det.

Lösningen för PP att hart när GARANTERAT bli ett riksdagsparti efter höstens val, ligger fortfarande i någon form av valsamverkan, med något eller några andra partier – som jag ser det i vart fall. PP har ju visat PÅTAGLIG handlingskraft avseende Pirate Bay och WikiLeaks. Nu väntar jag bara på att PP kan vara lika påtagligt kreativa – och framförallt HANDLINGSKRAFTIGA – när det gäller valsamverkan också.


Hur då ❓

Tja… – inget konstigt alls, egentligen… 💡

PP erbjuder framförallt Feministiskt initiativ – men också några andra ”icke riksdagspartier” – att rösta på Piratpartiet istället för sitt eget parti (som ju är hart när utsiktlöst för egen maskin skall ta sig över 4 %-spärren). Längst ned på PP-valsedeln kryssar väljaren i en egenhändigt ritad fyrkant – som följs av den för hand skrivna texten t ex Gudrun Schyman (FI).


Det första Piratpartiet officiellt behöver ”stå upp för” på ”heder och samvete” = LOVA – är ju att sådana här kryssningar som har gjorts av ca 15 000 väljare på PP´s valsedlar – per automatik skall medföra att detta parti skall representeras med en ledamot i Riksdagen. Blir det ca 30 000 som gjort så – så blir det två riksdagsledamöter osv.


Det andra Piratpartiet officiellt behöver ”stå upp för” ”på heder och samvete” = LOVA – är ju att dessa andra partiers ledamöter är helt fria att i Riksdagen driva sitt eget partis politik – även i fallet att det är ”stick i stäv” med Piratpartiets.


Men å andra sidan är ju det ej alls befogat egentligen – för enligt Grundlagen
så är det ledamöterna i Riksdagen som är Regeringens styrelse – och ej tvärtom. M a o så har var ledamot enligt Grundlagen i ALLA frågor att rösta så som ledamotens personliga övertygelse bjuder.

Att sen Grundlagen (Tips. Sök där på Anne-Marie Pålsson) ej tillämpas så (video 8 min) – utan att Regeringen kan uppfattas som Riksdagens styrelse – det är ju en helt annan sak. Undantagen ifrån den principen kan ju räknas på mindre än en hands fingrar under de senaste ca 40 åren, tyvärr tyvärr… 😥


Det enda som behöver kollas upp innan valsamverkan ”sjösätts” – är ju att Länstyrelserna – som ju är ansvariga för valsedelstolkningen – kommer att registrera PP-valsedlarna med dessa för hand påskrivna ”personval” – så att det i redovisningen framgår hur många väljare som har valt att skriva t ex Gudrun Schyman, någon av Aktiv Demokrati´s ledamöter osv = de partier som PP väljer att bistå med att ta sig in i Riksdagen via PP´s ”server”.

Tillägg 30/8-10. Vid en närmare granskning av såväl PP´s som FI´s valsedlar så visar det sig båda partierna har FÖRBJUDIT sin väljare (vad det nu skall vara bra för i valfrihetens namn ❓ ) – att rösta på andra personer än vad PP- och FI-ledningarna har kommit fram till – genom föregående röstningar av ett begänsat antal av partiernas medlemmar. Mera ingående i sak om vad som nu istället KONKRET kan göras finns HÄR.


Gissa om detta kommer att ge ”vind i seglen” för PP framförallt – när detta blir KÄNT officiellt genom bl a massmedia – såväl som för de partier som PP har valt att ge ”ett handtag”.

Men nu går det ju ej att skriva till något namn på PP´s valsedlar – på g a ett ovillkorligt FÖRBUD för det (så som PP´s såväl som FI´s valsedlar är utformade just nu). Så måhända kommer det då istället att bli så – att både FI´s och och PP´s väljare kommer att använda den HELT FRIA Aktiv Demokrati”servern”, kanske… 💡


Tala om Win-Win-scenario för ALLA partier, i denna form av valsamverkan ”kvart i tolv” – och ej minst ett vinnarscenario för Sverige som nation – för att nu äääntligen kunna bryta den sedan 30 år tillbaka HOPPLÖST förlegade BlockPolitiken = BlockeringsPolitiken.


IdagTiden = FörändringsTiden – kan ni fatta det ❓ 😉

Josef Boberg
Kandiderar som riksdagsledamot för AD i valet 2010 – och ”står upp för” politisk och annan SAMVERKAN


PS.
Föreliggande möjligheter vid personval enligt Valmyndigheten pkt 2: ”…När du personröstar kan du skriva till namn på en valsedel med kandidatnamn, en valsedel med endast partinamn eller en blank valsedel. …” – slut citat.


SOU 1999:92 Premiär för personval (sök där på ordet personval).


Personvalet splittrar statsvetarna – DN 2010-04-15 – ”Personvalet splittrar statsvetarna. Tommy Möller skulle helst slopa spärrarna och ge väljarna större makt. Lars Davidsson vill hellre slopa hela personvalet. En grundlagsändring är på gång och inför valet 2014 hoppas politikerna på ökat engagemang från väljarna. …”


Tommy Möller: Stärkt personval motverkar mygel – SvD 2010-02-15 – ”Ge personvalet större betydelse. Det minskar möjligheten att ”manipulera” vallistorna, menar Tommy Möller, professor i statsvetenskap. …”


Personvalens framtid ser dyster ut – DN 2008-01-27 – ”Det svenska personvalet är på god väg att lida sotdöden. Sedan premiären för tio år sedan har det bara gått utför. Och nu tyder det mesta på att den parlamentariska grundlagsutredningen går bet på att göra det mer lockande. …”


Protokoll fört i Riksdagen 27/5-10 – i debatten avseende bl a förestående Grundlagsändringar(Tips. Sök där på Anne-Marie Pålsson. Lite mera om hennes mod som riksdagledamot HÄR).

Om Josef Boberg

Josef har gjort sin sista seglats!
Det här inlägget postades i Direkta reflektioner. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till HELT OK VALSAMVERKAN "KVART I TOLV" ?

 1. Tyvärr tror jag inte att man får göra så här:

  ”Längst ned på PP-valsedeln kryssar väjaren i en egenhändigt ritad fyrkant – som följs av den för hand skrivna texten t ex Feministiskt initiativ eller alternativt Gudrun Schyman.”

  Det kommer nog att räknas som en ogiltig röst.

  • Josef Boberg skriver:

   …även om man bara skriver dit t ex namnet Gudrun Schyman ❓

   – för det finns ju ingen lag som säger att samma person ej får lov att vara medlem i två partier – eller ❓

   Själv ser jag MYCKET fram emot att vara medlem i Piratpartiet också = få föra lite ”boys talks” med Dig i RISKdagen… 🙄


   PS.
   Visare av kommentarerna till inlägget – så har jag ändrat texten i inlägget till: ”Längst ned på PP-valsedeln kryssar väljaren i en egenhändigt ritad fyrkant – som följs av den för hand skrivna texten t ex Gudrun Schyman (FI).”

 2. Tino skriver:

  Det här funkar ju inte nu i valet, eftersom regelverket inte tillåter att man skriver in egna personvalskandidater.

  Men det är en intressant idé. Jag tror inte man behöver så mycket ”heder och samvete”; det största partiet i gruppen övriga låter mindre partier få varsin förtryckt kandidat i slutet av valsedeln. Om dessa kryssas in så får de göra vad de vill i riksdagen (partiet har ju ingen rätt att bestämma över dem ändå), och sen är det inte mer med det.

 3. Tomas Kronvall skriver:

  Ledsen, funkar inte så. En valsedel med förtryckta namn får endast markeras med kryss i någon av de befintliga personvalsrutorna. Allt annat – illustrationer, fler namn, whetever – leder till att rösten förverkas.

  En helt blank valsedel får det endast skrivas en registrerad partibeteckning på.

  An blank partivalsedel (av den typ som delas ut för de pertier som passerat 1%-spärren i föregående val) får man skriva kandidatnamn på.

 4. mrperfect72 skriver:

  Eftersom styrelsen i PP valde att bojkotta medlemmarnas aasikt i fraagan…

  ”… Ken Swedenborgs motion inte tas upp på medlemsmötet i oktober.”

  …tycker jag att alla Piratpartiets medlemmar som inte fick saega sitt och anser att valsamverkan aer av intresse foer PP nu har moejlighet att goera ett taktikval foer att uppmuntra sin partistyrelse till naesta val 2014 genom roesta paa ett parti som faktiskt var positivt till valsamverkan, samt att de samtidigt gaerna deklarerar i PP att detta nu sker.

  FYI.
  Fi’s styrelse var positiv till valsamverkan med PP, men inte med AD. AD var positivt till samverkan med de flesta andra partier. En majoritet av ADs medlemmar var dock i detta oegonblick emot valsamverkan med SD och ND. En minoritet var foer. SD var emot valsamverkan med andra partier. SPI tror vi inte foerstod fraagan. Vi fick inget svar. Enhet var emot valsamverkan. Vet inte om medlemmarna var det ocksaa eller enbart styrelsen.

 5. Josef Boberg skriver:

  Tino och Thomas Kronvall,

  Föreliggande möjligheter vid personval enligt Valmyndigheten pkt 2: ”…När du personröstar kan du skriva till namn på en valsedel med kandidatnamn, en valsedel med endast partinamn eller en blank valsedel. …” – slut citat.

  Hur har Ni resonerat när Ni har kommit fram till att det ej går ❓

  • mrperfect72 skriver:

   ”Inom religion och politik är folks åsikter och övertygelser, i nästan alla fall, inhämtade i andra hand och utan undersökning från auktoriteter som själva inte undersökt frågan i ämnet men har tagit dem i andra and från andra icke-undersökare vars åsikter om dem inte var värda en mässingsprutt.”
   / Mark Twain
   http://aktivdemokrati.se/democracy_quotes_demokrati_citat.htm

   • Josef Boberg skriver:

    Martin Gustavsson,

    Jag skulle bli väldigt glaaad – ifall Du kunde ta till Dig en gnutta av den ”eviga” sanningen: ”Wi gör ALLA så gott Wi kan i just det ÖGONBLICK då Wi gör det Wi gör !”

    Att i efterhand ”kasta skit” på föregångarna leder ju bara ”rakt in i väggen” – som jag ser det.

    Eller som piratpartisten Carl Johan Rehbinder har uttryckt det: ”Det behövs inte fler oförvitliga nykterister, korrekta ja-sägare med pressveck och portföljer i rätt färg. Det behövs (skarpa) vildhjärnor, rebeller, kreativa visionärer, problemlösare, folk som kanske har en och annan fläck, ett och annat fel, en och annan prick i något register. Vilken sant levande människa har inte det? Misstagen gör att vi växer och lär oss. Människor som aldrig gör fel gör sällan rätt.” – slut citat härifrån – vilket jag kommenterade så här.

    Tack för ORDET. / Josef Boberg

   • mrperfect72 skriver:

    Carl Johan Rehbinder framstaar foer mig som en korrekt ja-sägare i sin egen pyramidstruktur med pressveck och portfölj i rätt färg.

    Han saeger aldrig naagot som gaar emot Piratpartiet.

    Visst. Det behoevs brainstorming men inte vildhjärnor, visst, rebeller naer demokratin stulits, javisst, lagom kreativa visionärer med analysfoermaaga, helt klart problemlösare men inte problemskapare, folk som kanske har en och annan fläck, ett och annat fel, en och annan prick i något register, men inte folk som aemnar bryta lagen eller skapa oreda.

    Människor som alltid gör rätt i en pyramidstruktur gör sällan rätt.

  • Tomas Kronvall skriver:

   OK, jag tar tillbaka mitt kategoriska nej. Men, om man tittar på HELA stycket du citerade från:
   ”2. Skriv till kandidatnamn
   För vissa partier kan du personrösta genom att själv skriva till namn på valsedeln.
   Det är endast för partier som inte anmält sina kandidater som du kan skriva till namn. När du personröstar kan du skriva till namn på en valsedel med kandidatnamn, en valsedel med endast partinamn eller en blank valsedel. På den blanka valsedeln måste du också skriva partinamnet.”
   PP har anmälda kandidater, så det faller där.

   • Josef Boberg skriver:

    Tomas Kronvall – vad innebär då denna mening i sak: ”När du personröstar kan du skriva till namn på en valsedel med kandidatnamn, …”

   • Anonym fegis skriver:

    Tomas svarade ju på det.

    ”När du personröstar kan du skriva till namn på en valsedel med kandidatnamn, …” innebär, precis som du säger, att man kan lägga till namn.

    Men, och det är en ganska viktig sak, meningen innan:

    ”Det är endast för partier som inte anmält sina kandidater som du kan skriva till namn.”

    är ett villkor som beskriver i vilka fall man kan lägga till namn.

    Jag har inte koll på hur det ligger till, men enligt Tomas är PPs kandidater anmälda, så villkoret för att få lägga till namn uppfylls inte.

    Man skulle kunna skriva det någonting i stil med:

    ”När du personröstar kan du lägga till namn i listan om partiets kandidater inte är anmälda, men om kandidaterna är anmälda kan man inte ändra listan med namn utan att valsedeln blir ogiltig.”

    Då kommer allt i samma mening, och blir svårt att tolka utanför sitt sammanhang även om man bryter ner den i huvud- och bisatser.

   • Josef Boberg skriver:

    Så ett parti som ej har kandidater anmälda – men som har valsedlar med tryckta namn på – där kan man skriva till namn – eller ❓

    Hur fixar man att få förtryckta valsedlar via Länstyrelsen med namn på – utan att anmäla kandidaterna ❓

 6. Anonym fegis skriver:

  Just så borde det gå att göra.

  Det valsedeltekniska är jag inte insatt i, men om man gissar att ”anmäla” och ”lämna in en namnlista att trycka” är två olika saker, som hamnar i två olika register, så skulle det gå att göra det ena utan att göra det andra.

  Det låter som en utmärkt sak att fråga Länsstyrelsen om.

  • Josef Boberg skriver:

   Jo… – och jag ringde Valmyndigheten och frågade – och fick som jag ser det ett kristallklart svar.

   Pkt 1 här säger: ”Kryssa kan du göra oavsett om partiet har anmält sina kandidater eller inte. De flesta partier har anmälda kandidater. Att partiet har anmält kandidaterna betyder att de skyddat sin valsedel från tillskrifter. Det står på valsedeln om partiet har anmälda kandidater.” (= det står anmälda med fetstil på valsedeln).

   Det i sig innebär att det ej går att skriva till namn vare sig på Piratpartiets – Du får bara markera en av dessa anmälda kandidater eller Feministiskt initiativ – Du får bara markera en av dessa anmälda kandidater valsedlar, tyvärr tyvärr… 😥


   Enligt Valmyndigheten går det ej heller att ta en blank valsedel och på den skriva t ex Piratpartiet eller Feministiskt initiativ + ett namn – för den valsedeln kommer då att räknas som ogiltig avseende personvalet – enär partiet ju har FÖRBJUDIT tillkommande namn – vad det nu skall vara bra för i valfrihetens namn ❓ Däremot så räknas valsedeln som en röst på partiet som sådant, tror jag… 💡

   OBS ❗ Enligt Valmyndigheten så är det partierna SJÄLVA som ENVÄLDIGT bestämmer om det skall vara förbjudet att skriva till personnamn på en valsedel eller ej. ALLA riksdagspartierna har förbjudit sina väljare att skriva till personnamn på sina valsedlar.


   Lösningen på detta blir ju då att såväl PP- som FI-väljarna istället tar en Aktiv Demokrati – partiet för kontinuerlig direktdemokrati – Du får bara markera en av dessa kandidater-valsedel – och på den skriver till t ex Rick Falkvinge eller Gudrun Schyman.

   AD är ju ett till 100 % medlemsstyrt = FolkStyrt parti – så Wi har ej lagt in några begränsningar på att skriva till namn på wåra valsedlar.

   Alternativt tar PP- och FI-väljarna en blank valsedel som dom skriver Aktiv Demokrati + t ex Rick Falkvinge eller Gudrun Schyman på.

   Lätt som en plätt – eller ❓


   PS.
   Såvitt mig känt så finns det än så länge INGET lagligt hinder för – att vem som SAMTIDIGT kan vara medlem i TVÅ eller flera partier – ifall partierna som sådana godkänner sådana medlemmar.

   Wi i AD kommer ej att rata vare sig PP- eller FI-medlemmar – och inga andra partiers medlemmar heller för den delen – så länge som dom finner sig i att i AD råder det 100% medlemsstyre = FolkStyre.

   Det innebär i sig att medlemmar i AD – som är åt hållet PartiKratiFörblindade – helt automatiskt förr eller senare ”försvinner” = ingen behöver ”lyfta ut sådana”.

   • mrperfect72 skriver:

    Revoulution mot icke-demokratin? Vafalls? 😀 Jag tycker det laater som en bra ide, foer som det ser ut nu blir det inget PP och inget Fi i riksdagen och DET aer absolut mer odemokratiskt aen motsatsen.

    Rent teorietiskt skulle man medlemmar ur Fi och PP kunna besoeka naermsta Laensstyrelse och reistrera om sig till Aktiv Demokrati om de nu skulle vilja det.

    Kanske denna nyhet i media skulle faa fart paa en ketchupeffekt?

 7. Ping: Politiska utspel eller verklig debatt och inre frid? « Aktiv Demokrati's blogg

 8. Dennis Nilsson skriver:

  I all enkelhet. Du borde utrycka dig mer kortfattat, ifall du vill att man skall läsa vad du skriver.

 9. Mikael Nilsson skriver:

  Josef, tack för ditt engagemang för demokratin!

  Jag uppskattar att du i all välmening försöker hjälpa folk att göra sina röster hörda.

  PPs styrelse gjorde bedömningen att PPs profil skulle vattnas ur så mycket vid valsamverkan att effekten skulle bli kollaps i valet. Man behöver inte dela den uppfattningen, men jag ber om respekt för valet som vi gjort. I det här sena läget går det inte ändra på – valsedlarna är redan ute i vallokalerna, och låsta som du beskriver.

  Vad gäller motionen så fanns alla möjligheter att ta upp den igen på årsmötet i våras. Nu var det ingen som gjorde det, vilket talar sitt tydliga språk om medlemsstödet för valsamverkan.

  Återkom gärna inför valet 2014 – det finns alla möjligheter att övertala någon pirat att lägga motionen under tiden fram tills dess.

 10. Ping: Fel att taktikrösta – men ingen fara Maud och Göran « Emvie Martin's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s